En jente utsatt for digital vold og nettovergrep.

Digital vold

Internett og mobiltjenester kan dessverre misbrukes til å trakassere, krenke,
true, utpresse, spre privat informasjon og private bilder av andre, og til å vise eller direkteoverføre overgrep.
Dette kalles gjerne nettovergrep, nettrelaterte overgrep eller digital vold.

Hva er digital vold og nettovergrep?

Nettovergrep og digital vold kan være

  • trakasserende og stygge meldinger postet på nett eller sendt på mobil
  • trusler eller tvang om spredning av bilder og filmer
  • overvåking og kontroll via mobil eller sosiale medier
  • å bli eksponert for et seksualisert språk eller å få tilsendt bilder og filmer med et seksualisert eller voldelig innhold
  • å bli presset til å gjøre seksuelle handlinger foran et web- eller mobilkamera, som posering, stripping, beføling og samleielignende handlinger
  • bytte og salg av seksuelle tjenester
  • seksuelle overgrep
illustrasjon av mobilskjerm

Få hjelp

På internettet gjelder de samme lovene og reglene som ellers i samfunnet. Det er viktig at du søker hjelp hvis du opplever nettovergrep eller digital vold. Kanskje har noen delt bilder av deg uten samtykke, eller kanskje prøver noen å presse deg til noe du ikke vil, eller sender deg trakasserende meldinger. Tekst og bilder som er publisert på nettet kan være svært vanskelig å få slettet helt. Dette kan være til stor belastning for den som opplever det. I Norge er det ikke lov å ha seksuell omgang med et barn under 16 år. Dette gjelder også på internett.

Hvis noen sender deg krenkende meldinger eller bilder, kan du blokkere vedkommende og rapportere vedkommendes profil til de ansvarlige for nettstedet.

Hvis du eller noen du kjenner blir utsatt for trakassering eller overgrep, anbefaler vi at du kontakter ditt lokale politi på 02800. Hvis det haster kan du ringe nødnummer 112. Du kan også tipse politiet via tjenesten Tips politiet.

Har noen delt bilder eller filmer av deg på nettet som du lurer på om du kan få fjernet, kan du ta kontakt med slettmeg.no. Slettmeg er en veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett.

Illustrasjon av skilt med piler i ulike retninger

Spør oss

Spørsmål og svar illustrasjon

Fakta

Internett og mobiltjenester er effektive arenaer for å spre tekst, bilder og filmer. Derfor er de også blitt arenaer for trakassering, krenking, trusler, utpressing og overgrep. Det er raskt, det er enkelt og avsender kan være anonym eller bruke en falsk profil. Meldinger, kommentarer og bilder kan rettes til enkeltpersoner, grupper eller publiseres i full offentlighet.

En europeisk studie fra 2015 viser at fire av ti norske jenter og to av ti gutter har opplevd at kjæresten har begått et digitalt overgrep mot dem. Når det gjelder å sende og å motta seksualiserte bilder og tekstmeldinger, oppga 34 prosent av jentene og 25 prosent av guttene at de har sendt seksualiserte bilder eller tekstmeldinger. 30 prosent har altså opplevd en form for digital vold.

Se filmene våre