Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

16 år da jeg ble utsatt for seksuelt overgrep, i dag er jeg 28 – er det for sent å anmelde?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 12.05.2016

Spørsmål

Hei.

Jeg ble utsatt for seksuell overgrep da jeg var 16 år, er i dag 28 år. Overgrepet skjedde på en fest, og jeg ble seksuelt overgrepet to ganger i løpet av en kveld av to forskjellige gutter. Vurderte på dette tidspunktet å anmelde, men valgte ikke å gjøre dette, fordi de jeg trodde var venninnene mine sa at om jeg anmeldte dette, skulle de si at jeg løy. En av kompisene var nemlig venn med den ene venninen min på dette tidspunktet.

Etter å ha begravd dette i lange tider, kom dette opp i tankene mine ifjor, og jeg vurderte igjen å anmelde. Men fikk høre da at siden jeg var 16 år på tidspunktet, så var tidsfristen for å melde seksuelle overgrep over. Stemmer dette?

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Det er leit å høre at du har opplevd dette. Vi oppfatter at det du lurer på er om det er for sent å anmelde forholdet du beskriver. Vi har fått hjelp av Hege fra Advokatfirmaet Salomon Johansen til å svare deg. Reglene om foreldelse er nemlig kompliserte, og man er avhengig av å vite en del detaljer rundt det straffbare forholdet for å kunne si med sikkerhet om forholdet er foreldet eller ikke.

Foreldelsesfristen ved overgrep er avhengig av strafferammen for overgrepet. Da seksuelle overgrep kan være svært forskjellige, vil også strafferammene variere. Dersom du har blitt utsatt for en seksuell handling, for eksempel beføling, vil forholdet være foreldet. Dersom du har vært utsatt for en voldtekt, er det ikke sikkert at forholdet er foreldet. Dreier det seg om voldtekt til samleie, er strafferammen 15 år, og foreldelsesfristen 15 år. Dersom en voldtekt er begått av to personer i fellesskap er strafferammen 21 år, og foreldelsesfristen 25 år.

Vi vil anbefale deg å ta kontakt med en bistandsadvokat for å drøfte saken din og spørsmål du eventuelt har. Alle har rett til tre timer gratis bistand fra advokat som kan gi deg råd og hjelp til å vurdere en eventuell anmeldelse. Du kan lese mer om krav til bistandsadvokat og om bistandsadvokatens rolledinutvei.no. På nettsiden Advokatenhjelperdeg.no kan du søke etter bistandsadvokat.

Hvis du ønsker å snakke med noen som har kunnskap om seksuelle overgrep eller få tips om en bistandsadvokat med kjennskap til denne tematikken, kan du ta kontakt med DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Du kan også kontakte krisesenteret i ditt område eller et senter mot incest og seksuelle overgrep, SMISO. På dinutvei.no finner du en oversikt over landets krisesentre, mer informasjon om SMISO og oversikt over sentrene.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen redaksjonen