Krisesentrene tilbyr et trygt sted å bo i en begrenset periode, men har også et tilbud for dem som ikke trenger å bo der. Det er gratis å få hjelp og bo på krisesenteret. Du kan oppsøke senteret direkte, uten timeavtale eller henvisning.
Alle krisesentrene følger korona-reglene og er helt trygge å bruke.
Tilbudet består av:
- Samtaler
- Hjelp til kontakt med hjelpeapparatet
- Informasjon om rettigheter og muligheter
- Veiledning (inkludert juridisk veiledning)
- Samtalegrupper- og aktivitetstilbud
- Oppfølging
Du kan også ringe krisesenteret for å få råd. Du kan være anonym, det vil si du trenger ikke å si hva du heter når du kontakter et senter. I tillegg kan både pårørende til voldsutsatte, det offentlige hjelpeapparatet, skoler osv. ta kontakt for å få informasjon om hjelpetilbudet eller svar på spørsmål.
Krisesentrene har også et tilbud for dem som ikke trenger å bo der
Se film om hvordan du møtes på krisesenteret:
De som jobber ved krisesentrene, har relevant utdanning og/eller erfaring med arbeid med vold og overgrep. De ansatte har taushetsplikt og har derfor ikke lov til å dele opplysninger om deg med andre, uten at du gir tillatelse til det eller det er fare for liv og helse. Andre som bruker senteret, har heller ikke lov til å fortelle videre det de får vite om deg. Krisesentrene tilbyr tolk når det er behov for det.
Alle kommuner er pålagt å ha et krisesentertilbud. Ofte samarbeider flere kommuner om et krisesenter. De fleste krisesentrene er tilrettelagt for brukere med nedsatt bevegelsesevne, og kommunen må finne alternative løsninger dersom tilbudet ikke er tilrettelagt.
Krisesentersekretariatet
Krisesentersekretariatet er en medlemsorganisasjon for krisesentrene, og har også ansvar for driften av ROSA, som jobber med ofre for menneskehandel utnyttet i prostitusjon. Du kan lese mer om Krisesentersekretariatets arbeid på deres nettside.
Oversikt over alle landets krisesentre (kryss av for krisesenter under “Type tilbud”)