Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan komme seg videre etter å ha opplevd vold i hjemmet som barn?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 04.03.2016

Spørsmål

Jeg lurer på hvordan man kommer seg videre etter å ha opplevd vold i hjemmet som barn? Jeg er nå godt voksen, men traumene fra barndommen med vold mellom foreldrene mine, og manglende omsorg, gjør at jeg de siste tre årene ikke har klart å være i arbeid. Jeg er sliten hele tiden, og takler ikke stress…

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Å vokse opp i den situasjonen du beskriver er skadelig for barn, og det er forståelig at du fortsatt strever med det. Du skriver ingenting om hvorvidt du har snakket med noen om barndommen din, eller om du er inne i noe behandlingsapparat i det hele tatt. Hvis du ikke har snakket med noen om barndommen din, er det et første skritt.

Mange med din bakgrunn har behov for langvarig hjelp, uten at jeg kan si med sikkerhet at det gjelder for deg. Du bør starte hos fastlegen, som eventuelt kan henvise deg videre til riktig hjelp. Det er også steder du kan kontakte uten henvisning, og som baserer seg på hjelp til selvhjelp-prinsippet. Ta en titt på selvhjelp.no og se om det kan være noe for deg.

Du kan også kontakte organisasjonen Mental Helse, både skriftlig eller på telefon. Du kan ringe på telefonnr. 116123, eller lese mer om organisasjonen på www.mentalhelse.no.

Det kan kreve stor grad av egeninnsats og motivasjon for å komme seg videre etter traumer, men det er ikke umulig å få et godt liv selv med en barndom som du beskriver.

Vennlig hilsen, redaksjonen.