Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan starte på nytt etter årevis med overgrep?

Besvart: 09.05.2016

Spørsmål

Jeg har opplevd ulike typer overgrep av mange forskjellige folk over mange år. Både i barndommen og i voksenlivet. I form av kjærester, overgripere og gjennom mobbing. For tre år siden kom jeg ut av et veldig voldelig forhold preget av trusler, vold, overgrep og manipulasjon. Hva gjør man når man har kommet seg ut av voldelige forhold og har startet på nytt? Det er ingen som gjør meg vondt lenger, men likevel lever jeg som om jeg ennå er i et voldelig forhold.

Han bestemte når jeg skulle spise og hvor mye, ofte fikk jeg ikke sove på over 24 timer selv om jeg gikk på skole på den tiden. Jeg måtte ha det strøkent i huset mitt. Nå klarer jeg ikke kontrollere mat, søvn eller tristheten jeg kjenner hver gang jeg er alene i huset. Jeg savner også den som var voldelig mot meg, men jeg tror at det bare er for at det kjentes trygt etter jeg hadde vært hos ham i fire år. Jeg kjenner meg ikke trygg lenger, er deprimert har lyst å skade meg selv for jeg tror det blir bedre, men jeg gjør det ikke for at det er galt. Hvordan kan man starte på nytt etter årevis med overgrep? Hvor burde jeg starte?

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Det er leit at du har opplevd så mye vold og overgrep i livet ditt. Det er likevel flott å høre at du har kommet deg ut av det siste voldelige forholdet ditt, og at du nå ønsker å gjøre noe med hvordan du har det. Det er ikke uvanlig å føle seg utrygg og bli deprimert etter å ha blitt utsatt for vold. Du skriver også at du har lyst til å skade deg selv. Det er alvorlig.

Hvis du ikke allerede har snakket med fastlegen din, er det et bra sted å starte. Sammen kan dere finne ut av hva du trenger for å få det bedre, og legen kan eventuelt henvise deg videre til riktig hjelp.
Det er også andre enn fastlegen som kan være gode å snakke med og få hjelp til å sortere tanker og følelser.

Krisesentrene rundt i landet jobber daglig med mennesker som har vært i samme situasjon som deg, og de kan hjelpe deg med å finne veien videre. Det er ikke kun mennesker som er i akutt krise som kan få hjelp på et krisesenter. Du kan kontakte et krisesenter direkte, uten henvisning. De kan tilby deg samtaler og veiledning. Her er oversikt over alle landets krisesentre.

Det er også andre steder du kan kontakte uten henvisning, og som baserer seg på hjelp til selvhjelp-prinsippet. Ta en titt på selvhjelp.no og se om det kan være noe for deg.

Du kan også kontakte organisasjonen Mental Helse, både skriftlig eller på telefon. Du kan ringe på telefonnr. 116123, eller lese mer om organisasjonen på www.mentalhelse.no.

Vi håper du får den hjelpen du trenger. Lykke til!

Vennlig hilsen, redaksjonen.