Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Utsatt for stalking, forfølgelse og hacking

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 09.05.2016

Spørsmål

Dette spørsmålet og svaret er mer enn to år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.

Jeg har vært utsatt for stalking, forfølgelse og hacking over lang tid, det er ett år siden jeg ble klar over det. Alt er iscenesatt av min eksmann og en annen halvtulling/kompis. De kommer aldri til å innrømme noe av det de har gjort, så hvordan skal jeg gå frem for å felle dem og det de holder på med?

Svar

Hei

Takk for spørsmålet ditt. Det å oppleve at noen forfølger deg og utsetter deg for hacking kan sikkert være både utfordrende og skremmende. Det kan også være ulovlig. I Norge har vi per i dag ingen lov mot stalking, men det finnes andre bestemmelser i straffeloven som kan være aktuelle, blant annet at det ikke er lov å forfølge en annen person eller på annet vis krenke en annens fred. Hacking er omfattet av straffeloven § 145 som sier at det er straffbart og uberettiget å skaffe seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler.

Vi vil derfor råde deg til å kontakte politiet for å drøfte din sak og eventuelt anmelde. Du kan også snakke med dem om hvorvidt du trenger beskyttelsestiltak, for eksempel besøksforbud, voldsalarm eller lignende. Du kan ringe ditt lokale politi på 02800.

Ta også vare på bevis du har, for eksempel sms og Facebook-meldinger. Loggfør telefonsamtaler om du får dette og forsøk å dokumentere alle handlinger og kontaktforsøk. Det kan være vanskelig å huske disse tilbake i tid når du eventuelt avgir forklaring til politiet. Om du ikke allerede har gjort det, kan det også være lurt å informere venner og familie slik at de kan gi deg støtte.

Lykke til!

Vennlig hilsen redaksjonen