Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Krangler foran barna – er det straffbart?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 04.03.2016

Spørsmål

Jeg har vært gift med mannen min i 19 år. Vi har et mønster av å krangle, og vi er begge lei forholdet noen ganger. Samtidig er vi bestevenner og svært gode foreldre. Dog – barna vil nok merke at vi er to sterke personligheter som har utpregete meninger, som ikke behøver å være enige med hverandre. Når jeg leser siden deres, lurer jeg på om jeg må gå fra mannen min og splitte familien, fordi i den strengeste forstand, så gjør vi da noe straffbart? Disse mønstrene er dypt forankret. Når det er sagt, så er vi veldig likestilt.

Svar

Hei.
Takk for spørsmålet ditt. Det er ikke uvanlig å være lei i et forhold eller å krangle noen ganger. Du skriver derimot at kranglingen mellom deg og mannen din er dypt forankret i mønstre og lurer på om dere gjør noe straffbart. Det er bra at du tenker gjennom dette, både for barna deres sin skyld og for egen del.

Det er forskjellige måter å krangle på. Det kan også være forskjellig hvordan de rundt dere oppfatter kranglingen. Hvordan dere løser uenighetene deres, kan også påvirke hvordan barna deres opplever dette. Selv om man ikke snakker høyt, skriker eller krangler direkte foran et barn, kan et barn godt merke og bli påvirket av det som har skjedd. Barn er ulike, noen tåler mer, mens andre kan reagere kraftig på at voksne krangler. Hvis dere krangler på en måte som er ubehagelig og skremmende for deres barn, må dere få hjelp til å endre dette. Det trenger ikke å bety at familien må splittes.

Det er vanskelig å vite hvor dypt dette stikker i deres tilfelle. Jeg vil derfor råde dere til å få hjelp til å vurdere hvor alvorlig kranglingen deres er, og hva dere eventuelt skal gjøre med det. Et familievernkontor kan hjelpe dere med dette. Tilbudet er gratis og dere kan selv ta kontakt med et familievernkontor å bestille time.  Her kan du lese mer om familievernet og finne oversikt over familievernkontorer.

Lykke til!

Hilsen redaksjonen