Vold mot eldre kan være fysiske, psykiske, seksuelle og økonomiske overgrep eller omsorgssvikt. Det kan dreie seg om enkelthendelser, gjentatte handlinger og mangel på riktige handlinger, som i sin tur forårsaker skade, nød eller lidelse. Den som utøver volden, er ofte en den eldre har tillit til, er avhengig av eller er sterkt knyttet til. Vold og overgrep mot eldre skjer i alle lag av befolkningen, og rammer begge kjønn.
Mange føler skyld og skam for det de utsettes for eller at det er en privatsak og et familieanliggende…
Les mer om vanlige reaksjoner etter vold og overgrep.
Vold mot eldre er et underkommunisert samfunnsproblem. NKVTS’ forekomststudie fra 2017 om vold og overgrep mot eldre hjemmeboende personer i Norge indikerte at mellom 56 000 og 76 000 hjemmeboende eldre hadde blitt utsatt for vold eller overgrep etter fylte 65 år, og at de fleste var i nær relasjon til voldsutøveren.
Se filmen «Har du tenkt på at eldre også utsettes for vold?»
Mange føler skyld og skam for det de utsettes for, eller at det er en privatsak og et familieanliggende som de ikke ønsker å snakke med andre om. Er overgriperen ens eget barn eller barnebarn kan det være ekstra vanskelig å be om hjelp til å beskytte seg. Mange utsatte ønsker også at den som utøver volden skal få hjelp. Andre kan være redde for at konsekvensen av å melde fra kan være at de blir isolerte eller at volden og overgrepene blir verre.
Konsekvenser av vold og overgrep mot eldre kan være:
- dårlig selvbilde
- angst- og søvnproblemer
- konsentrasjonsproblemer og dårlig hukommelse
- stort forbruk av medisiner og alkohol
- frykt
- skyld- og skamfølelser
- isolasjon
- indre og ytre fysiske skader
- redusert livskvalitet og levetid, sammenlignet med andre
Skaff rett hjelp
Hvis du utsettes for vold og overgrep, er det viktig at du ikke føler skyld. Det er også viktig å være klar over at andre i lignende situasjoner har fått hjelp og at volden sjelden tar slutt helt av seg selv.
Se filmen «Vold mot eldre – hva gjør vi?»:
Forsøk å snakke med noen du kan stole på. Det kan være fastlegen din, noen fra hjemmehjelpen, hjemmesykepleien eller på eldresenteret.
Andre steder du kan få hjelp:
- TryggEst – et kommunalt tilbud for å forhindre, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne som trenger hjelp til å beskytte seg. TryggEst, arbeider blant annet med vold og overgrep mot eldre, og finnes i en rekke kommuner.
Les mer. - Et krisesenter i nærheten av der du bor – sentrene er døgnåpne og gratis.
Les mer. - Vern for eldres nasjonal kontakttelefon 800 30 196 og nettstedet vernforeldre.no
Les mer. - Et familievernkontor – på familievernkontoret kan du prate om vanskelige forhold i familien. Tilbudet er gratis, og du kan selv ta direkte kontakt.
Les mer. - Du kan ringe politiet på 02800 og be om å få snakke med en voldskoordinator, uten å anmelde. Er du i akutt fare, ring politiet på 112.
I krisesenterets brosjyre, Vold mot eldre – usynlige overgrep finner du mer informasjon om vold mot eldre og om sentrenes tilbud.
Nærmeste familievernkontor finner du her.
Teksten er skrevet av redaksjonen i dinutvei.
Kilder
NKVTS; Vold og overgrep mot eldre personer i Norge: En nasjonal forekomststudie