Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan få samboer til å innse at han trenger hjelp?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 37
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei.

Jeg har en samboer (mann 35 år) som ble utsatt for seksuelle overgrep som barn. Han sliter med både med sinne og depresjon men han skjønner ikke selv at han trenger hjelp. Dette går utover vårt forhold.

Har dere noen tips og råd til hvordan jeg kan prate med han? Hvordan kan jeg få han til å innse at han trenger hjelp? Jeg har prøvd før, men han mener han ikke trenger det og blir bare sint på meg og mener det er jeg som er eller har problemer.

På forhånd takk for svar.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre at samboeren din ble utsatt for overgrep som barn og nå sliter med sinne og depresjon. At det igjen påvirker forholdet deres, er viktig å ta på alvor.

Mange som er utsatt for overgrep bruker lang tid før de klarer å snakke om det til andre, og/eller å søke hjelp med reaksjoner de opplever i etterkant. Det kan det være flere grunner til. I artikkelen «Hvorfor er det vanskelig å søke hjelp etter vold?» kan du/dere eventuelt lese mer om det.

Kanskje du alt har gjort det, men vi vil anbefale at du spør samboeren din hvordan du best kan hjelpe og støtte ham. Det finnes steder hvor samboeren din kan få hjelp med både depresjon og å mestre eget sinne. Fastlegen er i så fall et sted å starte, da denne også kan henvise til annen hjelp. Det kan være sinnemestringstilbud, som både Alternativ til vold og en del familievernkontorer tilbyr, og/eller psykisk helsehjelp. Nederst i svaret har vi satt inn noen lenker til hjelpetilbud du eventuelt kan fortelle samboeren din at han kontakte, hvis eller når han skulle ønske det.

Det kan være at samboeren din ikke er klar for å søke eller å ta imot hjelp for overgrepene han ble utsatt for. Hvordan sinnet og depresjonen til samboeren din påvirker forholdet deres, er imidlertid og som nevnt, viktig å ta på alvor. Du kan forsøke å ta opp med ham at du har behov for å snakke med ham om hvordan dette påvirker forholdet deres. Er det vanskelig å snakke sammen, kan du spørre ham om dere kan gå til et familievernkontor. Her kan dere med en tredjepart tilstede, drøfte hva dere kan gjøre, eventuelt sammen og/eller hver for dere for å bedre forholdet deres. Kanskje og forhåpentligvis, kan det være en vei inn til videre hjelp for samboeren din. Ønsker han ikke å bli med, kan du eventuelt spørre om en time for å få råd for din egen del. Her finner du oversikt over landets familievernkontorer.

Vi vil uansett anbefale at du kontakter noen du kan drøfte situasjonen med og hvordan du best kan ta vare på deg selv i det som skjer.

Steder både du og samboeren din kan ta kontakt for å få råd, anonymt hvis dere ønsker det, er:

Vold og overgrepslinja på Chat eller telefon 116 006.
Nok.- eller SMISO-senter.
Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte på 800 57 000

Ønsker dere alt godt.

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no