Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Han brukte meg til sex da jeg var 13 år – er det noe å anmelde?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 26
Kjønn: dame

Spørsmål

I år er det 14 år siden jeg var i er «forhold» med en mann som var 10 år eldre enn meg. Jeg var da 13 år, og han brukte meg for sex. Jeg ville ikke ha sex med han, og brukte gjerne lang tid på å spørre hvorfor han skulle ha sex med meg. Han gav meg komplimenter og sa jeg var så fin og at han likte meg så godt osv. Jeg ble jo etterhvert med på det, da jeg likte oppmerksomheten han gav meg.

Jeg var et sårbart barn. Hadde nylig mistet faren min og var i opposisjon mot min mor. Et lett offer med andre ord. Jeg tenker jo ikke at dette var voldtekter, selv om jeg gav et nølende samtykke. Men det var jo definitivt ikke lovlig når han var så mye eldre enn meg. Og han visste det. Jeg hadde tilogmed tannregulering første gang vi møttes. Og han visste vi ikke kunne være kjærester siden jeg var så ung.

Jeg har slitt med dette i mange år, har PTSD. Blir ikke kvitt drømmene om han. Har lyst å anmelde i håp om at han ska få en form for straff, men jeg er redd. Er dette noe å anmelde? Hva trenger man av bevis? Det var jo hemmelig mellom oss, så det finnes svært få som vet dette. Alt av kommunikasjon skjedde på en gammel tlf, og msn som ikke lenger finnes.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre hva du ble utsatt for og at det er noe du har slitt med i mange år. Vi håper du får den hjelpen du har behov for med tanke på den psykiske helsa di.

Som du skriver, det mannen gjorde er ulovlig. Det er straffbart å ha seksuell omgang med en 14-åring når man selv er 10 år eldre.

Spørsmålene du stiller, om det er noe å anmelde og om hva som trengs av bevis, er nok vanskelig å få svar på uten at noen med juridisk kompetanse går grundigere inn i saken. Det kan du få hjelp til på et Støttesenter for kriminalitetsutsatte eller ved å kontakte en bistandsadvokat. Støttesentrene for kriminalitetsutsatte kan følge deg gjennom hele straffesaksprosessen. En bistandsadvokat kan bli med deg til politiet, dersom du velger å anmelde. Politiet selv kan også svare på spørsmål.

Ønsker du ellers å snakke med noen som har god kunnskap om seksuelle overgrep, kan du kontakte DIXI Ressurssenter mot voldtekt eller et Nok.-/SMISO-senter. Det kan også være at DIXI eller enkelte Nok-sentre kan tilby juridisk bistand. Det vil de eventuelt kunne informere om, hvis du tar kontakt.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no