Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Ble jeg utsatt for overgrep eller voldtektsforsøk?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 27
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei! Jeg opplevde noe i går som jeg er litt usikker på. En mann (38 år) der jeg er fra har en stund vært «betatt» av meg. Vi er fra en veldig liten plass, så alle kjenner nesten alle og det føles naturlig å ha bygdas innbyggere på facebook og snapchat. Jeg har visst hvem han er i mange år, så jeg har sagt hei. Jeg har avvist han flere ganger mtp. noe mer enn vennskap, men fortsatt vært hyggelig mot han. Vi har sendt hverandre vanlige hverdagslige ting på snapchat. Han har skrevet at jeg er fin, sexy osv., noe jeg kun har svart takk på. Han har også sagt at han vil ligge med meg, noe jeg har sagt at jeg ikke vil.

Jeg har kjæreste, og det vet denne mannen. Han har hatt flere kjærester mens han har skrevet til meg. Jeg har ikke gitt han noe grunn til å tro at jeg har lyst til å ligge med han, men mulig han selv mener det, det vet jeg ikke. De siste ukene har han plaget meg med å kontakte meg via sosiale medier og telefon. Jeg har blokkert mobilnr hans. Han har invitert meg flere ganger til han og jeg har sagt nei.

I går fikk jeg nok og skrev til han at jeg kommer en tur og snakker om dette med han, men at han da må love å slutte å kontakte meg overalt. Han sa at det er greit, det er bedre å snakke face to face om det.Jeg satte meg ned i sofaen på motsatt side og sa at jeg vet han har dame, jeg har mann og jeg vil ikke være sammen med noen andre enn den jeg har. Han skiftet da tema. Jeg sa at jeg blir nødt til å si det til dama hans og til kjæresten min at han holder på slik hvis han ikke slutter.

Mens vi snakket begynte han å bli rar, og det slo meg at han mest sannsynlig hadde drukket veldig mye rett før jeg kom. Han fant seg en øl mens vi snakket, og i det jeg skulle til å reise meg opp, tok han tak i beina mine og dro meg ned på sofaen i liggende stilling, la seg oppå meg, hold fast begge hendene mine over hodet, bet meg på halsen, stakk tunga inn i munnen min, kysset meg på puppene, tok på underlivet og rumpa (utenpå buksa), gjorde sexbevegelser mens han lå oppå meg, sa at han ville slikke meg. Jeg sa hele tiden nei, sa at han gjorde meg vondt, men han stoppet ikke. Jeg fikk ropt «nei» veldig høyt og han sluttet men han lå fortsatt oppå meg. Så sa han «går det bra? Skal jeg slutte?»

Jeg turte ikke annet enn å si «jada, det går bra, men jeg vil ikke». Jeg reiste meg forsiktig opp og sa at jeg ville gå, og da kom han etter meg og tok en klem (holdt så godt fast at jeg ikke fikk bevegd meg) og sa «men jeg tullet jo bare med deg, ikke bli så rar da. Herregud, var jo ikkje meningen å skremme deg». Jeg stivnet til fordi jeg ble redd. Han slapp opp og jeg prøvde å gå, og da tok han tak i buksa mi og hadde meg ned på sofaen igjen, satt oppå meg og prøvde å dra av meg buksa. Han la seg oppå meg med hele kroppsvekten og jeg fikk da til å bite ham på brystkassa slik at han fikk vondt. Han oppførte seg veldig rart og sa at det var så vondt og at jeg var en dritkjerring. Han kastet ølboksen bortover gulvet og ble irritert, noe som gjorde at jeg ble enda mer redd. Jeg skjønte at hvis jeg strittet imot eller sa imot han så ble det bare verre, så jeg bare lo nervøst og sa «jada, jeg skjønte jo at du tullet. Det går fint, men jeg må seriøst gå nå, skal opp tidlig i morgen. Han sa «men hvorfor må du gå, du kan jo ligge her til i morgen, du tar senga og jeg kan ligge på sofaen. Værsåsnill å bli da, jeg har vel ikke gjort deg noe? Jeg elsker deg jo og jeg og du skal være sammen for evig» men han holdt meg i håndleddene hardt.

Det gjorde meg ikke noe mindre redd. Jeg sa at jeg går nå og gikk ut døren, da ropte han at han skulle ringe meg. Jeg ropte tilbake «nei, det skal du ikke». Jeg reiste hjem og har sagt det til kjæresten min som er borte på jobb. Denne mannen har innrømt på melding på snapchat at han blir en annen person når han drikker og sa unnskyld for det som skjedde. Så skrev han «men jeg fikk vertfall møtt deg, du har fin rumpe». Jeg har filmet samtalen med ipad. Bør jeg gå til politiet? Har jeg blitt utsatt for et overgrep/overgrepsforsøk/voldtektsforsøk?

Svar

Hei, takk for at du skriver til oss.

Det du forteller at mannen gjorde, er helt uakseptabelt og noe du burde ha sluppet å oppleve.

Å anmelde et forhold kan være det rette for noen, andre kan oppleve det belastende. Siden du er usikker på hvordan du skal forstå det som skjedde og på om du vil anmelde, kan det være nyttig å drøfte situasjonen med noen.

En bistandsadvokat kan vurdere saken sammen med deg, og eventuelt råde og veilede deg i kontakt med politiet dersom du velger å anmelde. Utsatte for vold i nære relasjoner kan ha krav på en gratis samtale med en bistandsadvokat. Du kan eventuelt søke etter en bistandsadvokat på Advokatenhjelperdeg.no. Under overskriften «Finn Advokat» på startsida, klikker du på «Flere valg» og deretter på valget «Advokatens rolle». Her velger du bistandsadvokat. Du får så en oversikt over bistandsadvokater i hele landet.

Andre steder du kan få informasjon og eventuelt bistand, er Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) eller Støttesenter for kriminalitetsutsatte.

I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer når du anmelder vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep eller voldtekt til politiet.

Har du i første omgang bare behov for å snakke med noen om det som skjedde, kan du kontakte VO-linja på chat eller telefon 116 006. De kan ha gode råd å gi, også om andre hjelpetilbud, dersom du skulle ha behov for det.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen, dinutvei.no