Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvorfor du bør kontakte lege eller politi etter vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep

Vanlige reaksjoner etter vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep

Har du nylig blitt utsatt for vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep, men orker ikke å kontakte verken lege eller politi akkurat nå? Har du mest lyst til å dusje og kaste klærne dine, eller gjemme deg unna alle andre mennesker etter et seksuelt overgrep? Sånn har mange i din situasjon det.

Dersom du har blitt utsatt for vold eller et seksuelt overgrep, kan det å oppsøke lege eller politi i etterkant av hendelsen(e) være vanskelig.

Det kan likevel være viktig at du oppsøker lege eller overgrepsmottak så raskt som mulig for å få hjelp til å begynne å bearbeide det som har skjedd. Du vil bli godt ivaretatt og få noen å prate med om det du har opplevd.

En annen viktig grunn til å oppsøke lege eller overgrepsmottak, er at du kan få sikret spor og dokumentert skader som kan være viktige bevis dersom du vil anmelde saken – enten du anmelder umiddelbart eller utsetter det. Kanskje har du også god grunn til å bekymre deg for om du er skadet eller smittet, og en grundig kroppslig undersøkelse kan trygge deg.

Det kan likevel være viktig at du oppsøker lege eller overgrepsmottak så raskt som mulig.

Etter et seksuelt overgrep er det vanlig å føle behov for å dusje og vaske seg samt å vaske klær med én gang etterpå, men vi anbefaler at du venter med dette til du har vært i kontakt med lege eller overgrepsmottak. Viktige spor kan forsvinne, ødelegges eller forringes hvis du vasker deg, dusjer, pusser tenner og/eller vasker klær. Dersom du ikke klarer å oppsøke lege eller overgrepsmottak med én gang, anbefaler vi uansett at du venter med dusj, vask, tannpuss og klesvask det første døgnet – i tilfelle du skulle orke å gå dagen etter. Ta i så fall også med deg klærne du hadde på deg da overgrepet skjedde – spesielt kan det være viktige spor i undertøy.

Klarer du ikke å oppsøke lege eller overgrepsmottak i tilknytning til hendelsen, er det likevel ikke noe i veien for at du tar kontakt – og får hjelp – på et seinere tidspunkt.

Du trenger heller ikke å oppsøke politi og anmelde saken med én gang dersom du ikke klarer det; kanskje trenger du tid til å summe deg før du orker tanken. Å ta stilling til anmeldelse kan være vanskelig, spesielt om du kjenner vedkommende som brukte vold mot deg eller forgrep seg på deg. Det å anmelde kjæreste, ektefelle, far til barna dine eller en av de populære i vennegjengen, kan oppleves som en stor belastning. Kommer du likevel fram til – etter å ha tenkt deg om en stund – at du vil anmelde, er det godt å vite at lege har sikret og lagret eventuelle spor og dokumentert eventuelle skader eller smitte som politiet kan nyttiggjøre seg i en etterforskning. Lege eller overgrepsmottaket vil hjelpe deg med å komme i kontakt med politiet dersom du skulle ønske det.

Hva kan politiet gjøre?

Avhengig av hva som skjedde, kan det også være lurt å ordne nødprevensjon. Lege eller overgrepsmottak kan hjelpe deg, men du kan også få nødprevensjon uten å oppsøke lege og uten resept på alle apotek. Det er viktig å ta nødprevensjon innen 72 timer.

Det kan være vondt å gå alene med følelser og tanker etter vold og overgrep, og vi anbefaler at du finner noen å snakke med, for eksempel familie, venner eller andre som du stoler på. Disse kan også hjelpe deg å oppsøke profesjonell hjelp, hvis du trenger det. Det er normalt at reaksjoner, som angst og frykt, først kommer etter noe tid. Enhver vil reagere på sin måte etter et overgrep, og det kan få mange ulike utslag.

Vanlige reaksjoner etter vold og overgrep

De fleste opplever at profesjonell hjelp er nyttig, og det er aldri for sent å kontakte hjelpeapparatet.

Teksten er skrevet av redaksjonen i dinutvei.no.