Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvorfor kontakte lege eller politi etter vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep?

Vanlige reaksjoner etter vold, voldtekt eller andre seksuelle overgrep

Det er viktig å oppsøke hjelp for å oppdage og behandle skader, eller å sikre spor. Det kan også være en start på å bearbeide opplevelsen.

Hvorfor er det viktig å søke hjelp ved vold og overgrep?

For noen kan det å oppsøke lege eller overgrepsmottak være starten på å bearbeide opplevelsen. Du vil bli godt ivaretatt og få noen å prate med om det du har opplevd.

En annen viktig grunn til å oppsøke lege eller overgrepsmottak, er å sikre spor og dokumentere skader som kan være viktige bevis om du vil anmelde saken. En lege kan også avdekke om du har skader som trenger behandling.

Skader etter seksuelle overgrep og voldtekt

Etter et seksuelt overgrep er det vanlig å føle behov for å dusje og vaske seg, samt å vaske klær med én gang etterpå. Vi anbefaler likevel at du venter med dette til du har vært i kontakt med lege eller overgrepsmottak.

En lege kan sjekke om du har blitt skadet eller smittet av noe under overgrepet. En kroppslig undersøkelse kan avdekke om du trenger behandling.

Det kan være lurt å ordne nødprevensjon etter voldtekt. Du kan få nødprevensjon uten å oppsøke lege og uten resept på alle apotek. Nødprevensjon fungerer best om man tar det innen 72 timer, men det kan også tas senere enn det.

Skader etter vold

Skader etter vold kan være alvorlige og vanskelige å oppdage. En lege bør sjekke deg for skader, selv om du føler deg ok. Noen skader kan dukke opp etter timer eller dager.

En grundig kroppslig undersøkelse kan avdekke om du trenger behandling og trygge deg om du har bekymringer.

Lege eller overgrepsmottak vil hjelpe deg med å komme i kontakt med politiet, om du ønsker det.

Politiet kan finne bevis på klærne dine

Viktige spor kan forsvinne, ødelegges eller forringes hvis du vasker deg, dusjer, pusser tenner eller vasker klærne du hadde på deg. For å sikre bevis er det best å dra rett til legevakt, lege eller overgrepsmottak i de klærne du hadde på deg. Dette gjelder både ved vold og overgrep.

Politiet kan finne spor fra åstedet på klærne dine. Dette kan bli viktige bevis om du velger å anmelde. Ved seksuelle overgrep kan det være viktige spor i undertøyet.

Om du har skiftet klær allerede, så ta med deg klærne i en pose.

Se hva politiet kan gjøre ved vold, voldtekt og overgrep.

Om du venter med å søke hjelp

Etter et overgrep er det mange som har mest lyst til å dusje, kaste alle klærne sine, eller gjemme seg unna andre mennesker.

Om du ikke klarer å oppsøke lege eller overgrepsmottak med én gang, anbefaler vi uansett at du venter med dusj, vask, tannpuss og klesvask det første døgnet, om du klarer. Kanskje orker du å dra dagen etter?

Du kan dra til lege eller voldtektsmottak senere også, om du ikke klarer å dra dit med én gang. Du kan alltid få hjelp.

Det kan være vanskelig å anmelde eller søke hjelp

Noen føler det er vanskelig å oppsøke lege eller politi etter vold eller overgrep. Noen trenger litt tid for å summe seg før de orker tanken.

Å ta stilling til anmeldelse kan være vanskelig, spesielt om du kjenner vedkommende som brukte vold eller forgrep seg.

Det kan oppleves som en stor belastning å anmelde kjæreste, ektefelle, far til barna sine eller en av de populære i vennegjengen.

Bør jeg anmelde voldtekt?

Søk hjelp uansett

Du kan oppsøke hjelp uten at politiet blir involvert. Du trenger ikke anmelde saken med én gang om du ikke vil eller klarer det. De fleste opplever at profesjonell hjelp er nyttig, og det er aldri for sent å kontakte hjelpeapparatet.

Om du etter hvert kommer frem til at du vil anmelde, er det godt å vite at lege har sikret og lagret eventuelle spor og bevis. Om legen har dokumentert skader eller smitte, kan politiet bruke dette i en etterforskning senere.

Snakk med noen

Det kan være vondt å gå alene med følelser og tanker etter vold og overgrep. Vi anbefaler at du finner noen å snakke med, for eksempel familie, venner eller andre som du stoler på. Disse kan også hjelpe deg å oppsøke profesjonell hjelp, hvis du trenger det.

Det er normalt at reaksjoner, som angst og frykt, først kommer etter noe tid. Enhver vil reagere på sin måte etter et overgrep, og det kan få mange ulike utslag.

Teksten er skrevet av redaksjonen i dinutvei.no.