Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Venninnen min er utsatt for overgrep. Hvordan kan jeg hjelpe?

Alder: 26
Kjønn: mann

Spørsmål

Hei. En nær vennine fortalte meg i helgen at hun var blitt utsatt for seksuelt overgrep for ca 1 måned siden. Pga skam og skyldfølelse har hun ikke sagt noe tidligere og heller ikke til noen andre. Samme person som gjorde det nå har og gjort det en gang tidligere mot henne. Den gang tok vitneavhør og rettsaken knekken på henne og hun vil absoultt ikke gjennom det igjen. Det endte da med at han ble dømt pga man hadde skriftlige samtaler som bevis.

Denne gangen er det ingenting. Hun tenker derfor at det ikke har noe for seg å ta det til politiet da det bare vil ta henne gjennom en smertefull prosess uten å sitte igjen med noe. Jeg klarer ikke tanken på at den personen skal få gå rundt som om ingenting var skjedd, hvordan kan jeg hjelpe henne?

Svar

Hei.

Takk for at du skriver til oss, og for at du bryr deg!

Så bra venninnen din har klart å fortelle hva hun har vært utsatt for til deg. At du ikke ønsker at denne personen skal få gå rundt som før, er lett å forstå. Det er også forståelig at du lurer på hvordan du kan hjelpe venninnen din. Noe av det viktigste du kan gjøre, og som det virker som du allerde gjør, er å være der for henne og tro på det hun forteller til deg.

Reaksjoner etter overgrep varierer og det gjør gjerne behov for hjelp også. Uavhengig av om forholdet anmeldes eller ei, vil vi anbefale venninnen din å snakke med noen om det hun har opplevd, gjerne en profesjonell. Det kan være til god nytte for å bearbeide det som har skjedd og for å finne ut hva som kan være til best mulig hjelp for henne.

Ut over å spørre venninnen din hvordan du kan hjelpe å støtte henne, kan du oppfordre henne til å kontakte hjelpeapparatet dersom hun ikke alt har gjort det. Du kan også tilby deg å hjelpe henne med å kontakte hjelpeapparatet, dersom hun ønsker det. Hvis hun ikke har fortalt om overgrepene til fastlegen sin ennå, kan det være et sted å starte. Legen vil kunne henvise til annen hjelp dersom det skulle være aktuelt.

Venninnen din kan også oppsøke et overgrepsmottak selv om det er en måned siden dette skjedde, og uavhengig av om forholdet er eller vil bli anmeldt. Overgrepsmottakene tilbyr noen å prate med og medisinsk hjelp, er gratis og åpent hele døgnet. Her kan du/dere kan lese mer om og finne oversikt over landets overgrepsmottak.

Ønsker venninnen din å snakke med noen som har god kunnskap om seksuelle overgrep og voldtekt, kan hun også kontakte DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Det kan hun gjøre på e-post dixi@dixi.no eller på telefon 22 44 40 50. Du som pårørende kan også ta kontakt for å få råd og tips.
En annen mulighet er å ta kontakt med et Nok.- eller SMISO-senter (senter mot incest og seksuelle overgrep).

Hvordan hjelpe noen som er utsatt for vold eller overgrep?

Ønsker deg og venninnen din alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no