Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Mamma vil jeg skal anmelde overgrep som skjedde da jeg var åtte. Husker lite, er det noen vits?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 16
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Jeg opplevde seksuelle overgrep da jeg var 8 år av han som var min stebror på den tiden. Jeg fortalte det til mine foreldre nå i sommer og etter det har psyken min blitt dårligere. Så mamma vil jeg skal anmelde for å få en «slutt» på det.

Problemet er at jeg ikke husker stort av det fordi jeg har prøvd å fortrengt minnet, husker der viktigste, men ikke alle detaljene, så er det noe vits i å anmelde? Med tanken på at jeg ikke føler han kommer til å få noe straff for det og at jeg da kommer til å slite meg selv mer psykisk ut.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre at du har opplevd overgrep, og at du har fått det dårligere psykisk etter at du fortalte om det til foreldrene dine. Hvordan du har det nå er viktig å ta på alvor, og noe vi sterkt vil anbefale deg å snakke med noen om. Det er flere som kan hjelpe, og vi vil komme tilbake til det litt lengre ned i svaret.

Overgrep mot barn er både alvorlig og straffbart. Om det å anmelde vil føre til en tiltale og en dom, er likevel vanskelig å forutsi. Er man utsatt for overgrep og usikker på om man vil anmelde, kan man kontakte en bistandsadvokat å drøfte situasjonen med denne. En bistandsadvokat vil bedre kunne vurdere saken din og også være med deg til politiet, dersom du bestemmer deg for at du vil anmelde. En annen mulighet er å kontakte et støttesenter for kriminalitetsutsatte som også kan gi deg råd og bistand. I slutten av svaret finner du linker til mer informasjon om ordningen med bistandsadvokat og hvor du kan søke etter en, og om støttesentrene, dersom du nå eller senere ønsker å ta kontakt.

Du skriver at moren din vil du skal anmelde, men at du er redd det kan slite deg mer ut. Så bra du tenker over hvordan det eventuelt vil påvirke deg, og om det å anmelde er noe du selv ønsker. Uavhengig av om du anmelder eller ikke, er det viktig at du får snakket med noen om hvordan du har det slik at du kan få hjelp til å få det bedre.

Vit at det ikke er uvanlig at man ikke husker detaljer fra overgrep som skjedde når en var et lite barn. Det er heller ikke uvanlig å få reaksjoner etter overgrep. Å snakke med en fagperson om det en opplever og føler, kan være til god hjelp.Vi vil anbefale deg å kontakte en helsestasjon for ungdom eller fastlegen din, å fortelle det du har gjort til oss. Skulle du ønske å snakke med noen som har god kunnskap om seksuelle overgrep, kan du også kontakte et Nok.senter eller et senter mot incest og seksuelle overgrep i nærheten av deg. De tilbyr ikke behandling, men kan være gode å snakke med og ha nyttige råd å gi.

Her kan du lese mer om rett til gratis bistandsadvokat og hvordan å søke etter en.

Du kan ringe et Støttesenter for kriminalitetsutsatte på telefon 800 40 008, eventuelt lese mer om sentrene her. ​

Vi håper du finner ut av hva som er mest riktig for deg å gjøre, og at du får hjelp slik at du kan få det bedre psykisk.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no