Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kan jeg søke erstatning for tapt barndom, vold og voldtekt?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 30
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei, jeg har vært sammen med og gift med en som både banket meg å utøvde psykisk mishandling. Jeg har også vært i fosterhjem når jeg var ung der fostefar slo meg to ganger og de løy om meg til andre å fikk barnevernet til å tro jeg var en annen person enn jeg var som gjorde at jeg mista ene datteren min uten undersøkelse hjelpetiltak og ble sjekket av sakkyndig som sa jeg ikke ville ha noe problem med å ha omsorg for barn og ikke ville trenge hjelpetiltak eller foreldresenter osv..Nå i år så ble jeg dopet ned og voldtatt og så etter noen mnd gikk jeg inn i et forhold der han virka som en veldig snill å god person.. Han fikk meg til å si opp leiligheten min og så snart det var gjort begynte han å slå meg å mishandle meg veldig mye psykisk, hver eneste dag og hele døgnet.. Jeg var ofte redd for å sove pga han sa han skulle drepe meg i søvne..

Jeg lurer på om jeg kan søke erstatning for noe av dette? Jeg har tapt barndom og jeg har blitt mishandla så mye at jeg har fått PTSD..vær så snill å svar meg.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre hva du er blitt utsatt for. Det du forteller at har skjedd deg er alvorlig, og det kan være at du har krav på erstatning.

Vi vil anbefale deg å kontakte en bistandsadvokat som kan vurdere forholdene du beskriver og veilede deg videre. Utsatte for vold og overgrep kan ha rett til en gratis samtale med en bistandsadvokat. Du kan søke etter en i oversikten over faste bistandsadvokater fra domstolen.no eller på Advokatenhjelperdeg.no. Inne på sistnevnte side velger du «Finn Advokat», klikk deretter på «Flere valg» og til slutt «Advokatens rolle». Her velger du bistandsadvokat og du vil få en oversikt over bistandsadvokater i ditt fylke eller kommune. Spør om forholdene du tar opp gir deg rett til en gratis samtale. Her kan du eventuelt lese mer om rett til bistandsadvokat.

Du kan også kontakte Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), som er et gratis rettshjelptiltak for kvinner. De kan gi informasjon om hvilke rettigheter du har og hjelp til å søke voldsoffererstatning. Her kan du lese mer om JURK og hvordan du tar kontakt.

Et annet alternativ kan være å kontakte et Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Støttesentrenes oppgave er å følge deg gjennom hele straffesaksprosessen. Alle kan ta kontakt med Støttesenteret, men tilbudet er primært for de som anmelder saken til politiet. Les mer om Støttesenter for kriminalitetsutsatte og hvordan du tar kontakt her.

Du skriver du har vært i voldelige forhold og kanskje du fortsatt er det eller nylig brutt ut av et. Har du behov for å snakke med noen om det du har vært utsatt for, og som har mye kunnskap om ulike former for vold, kan du kontakte et krisesenter. Du trenger ikke å bo ved et senter eller være i akutt fare for å få råd og støtte der. Her finner du oversikt over landets krisesentre.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no