Alder: 33
Kjønn: dame
Spørsmål
Hei.
Jeg er en voksen kvinne på 33 år og kjenner mer og mer på traumer. Jeg ble som barn utsatt for omsorgsvikt og var under barnevernets omsorg stort sett hele ungdommen.
Jeg flyttet mye og lette etter tilhørighet og fant det hos en mann som var minn bestevenninnes onkel når jeg var 15 år, han var da 35 år. Vi ble et par og hadde et seksuelt forhold fra jeg var 15 til jeg var 19. Han var alkoholiker og ble hissig når han drakk, jeg ble ofte slått og utsatt for offentlig ydmykelse.
Forholdet mellom meg og han ble anmeldt av barnevernet 2 ganger, men ble begge gangene henlagt. Når jeg var 19 brøt jeg all kontakt. Når jeg var 27 møtte jeg en mann og innledet et forhold med han, det viste seg at moren hans var da i forhold med min ex. Dette ødela forholdet vårt..
Ganske nylig møtte jeg min ex sin eldste datter som mente at det var jeg som var overgriperen, og at jeg måtte holde meg unna allle i hennes familie og omgangskrets,. Jeg kjenner nå at jeg virkelig sliter med dette, jeg har rykter på meg som ikke er sanne og jeg får ofte høre det, jeg har ofte mareritt om alle disse tingene og klarer ikke å legge det bak meg.. Så jeg lurer nå på om dette går an å anmelde? Jeg føler jeg må ta et oppgjør
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.
Det er vondt å høre hva du ble utsatt for som barn og ung, og at du nå kjenner mer og mer på traumer, mareritt og rykter.
Først til spørsmålet ditt om det går an å anmelde. En voksen mann hadde seksuell omgang med deg da du var under 16 år. Det er straffbart og noe som det går an å anmelde. Det er derimot ikke mulig for oss å si hvordan politiet vil komme til å vurdere saken, og om den kan være foreldet da det er en stund siden dette skjedde.
For å si mer sikkert om et forhold kan være foreldet eller ei, trengs gjerne juridisk kompetanse og en del informasjon om hendelsen. Ønsker du å få en vurdering av saken din før du eventuelt går til politiet, vil vi anbefale deg å kontakte en bistandsadvokat. Utsatte for overgrep kan ha rett til en gratis samtale med bistandsadvokat, også før de har de anmeldt forholdet. Hvis du kommer i kontakt med en, kan du forklare hva saken gjelder å spørre om det gir rett til en gratis samtale. Nederst i svaret finner du link til en artikkel hvor du eventuelt kan du lese mer om retten til og hvor du kan søke etter en bistandsadvokat.
Utsatte for vold og overgrep som vurderer å anmelde, kan også kontakte et Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Hva et støttesenter kan hjelpe med og hvor du finner ditt nærmeste senter, finner du også link til nederst i svaret.
Det er viktig å ta på alvor hvordan du har det i dag. Du skriver ikke noe om du får hjelp til å bearbeide det som har skjedd og skjer, og til å legge dette bak deg. Hvis ikke og du ønsker det, kan fastlegen din være et sted å starte. Legen kan være en god samtalepart og også henvise deg videre til annen hjelp, dersom det er aktuelt.
Ønsker du å snakke med noen som har god kunnskap om seksuelle overgrep, kan du også kontakte et Nok. senter eller Senter mot incest og seksuelle overgrep. De tilbyr ikke behandling, men gir telefonrådgivning og veiledning på e-post og sms, dersom du ikke kan eller ønsker å oppsøke senteret direkte. Hjelpen er gratis og du trenger ingen henvisning. Her kan du lese en kort omtale av sentrene og hvor du finner de.
Har jeg krav på bistandsadvokat?
Hva er et Støttesenter for kriminalitetsutsatte?
Håper svaret er til noe nytte.
Ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen
dinutvei.no