Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Jeg opplevde vold og omsorgssvikt i oppveksten og har dårlig erfaring med hjelpeapparatet. Hvor kan jeg få hjelp?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: ønsker ikke oppgi
Kjønn: ønsker ikke oppgi

Spørsmål

Hei. Jeg opplevde mye vold og (omsorgs)svikt i oppveksten min, på skolen og fritiden, men aller mest hjemme. Har generelt dårlig erfaring med hjelpeapparatet, spesielt helsevesenet (og da særlig leger) fordi det har vært en del av volden og de har også svikta meg når jeg har sagt ifra. Jeg har bodd snart ett studieår hjemmefra og ser hvor mye mer det egentlig var enn det jeg trodde da jeg faktisk bodde hjemme. Men er det noe sted jeg kan få hjelp nå i ettertid likevel, helst da utenom å gå innom helsevesenet (fastlege)? (Ta vekk kjønn og alder hvis dere skal publisere)

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre hva du har opplevd i oppveksten din og om erfaringene dine med hjelpeapparatet.

Det er viktig å ta på alvor hvordan du har det i dag.

Til tross for at du har dårlig erfaring med det offisielle hjelpeapparatet, vil vi råde deg til å gjøre et nytt forsøk.

Et sted å starte kan være å snakke med en helsesykepleier ved studenthelsetjenesten din eller nærmeste ungdomshelsestasjonen. Helsesykepleier kan ha nyttige råd å gi deg, også om hva slags tilbud som finnes der du bor. Les og se film om hvordan helsestasjonene arbeider på denne sida.

Hvis fastlegen ikke yter den hjelpen du har behov for, kan du vurdere å bytte fastlege. Det kan du enkelt gjøre via denne lenken. Se film om hvordan fastlegene arbeider med vold og overgrep på denne sida.

Helsestasjon og fastlege kan eventuelt henvise deg videre til psykisk helsevern i din kommune om du skulle ha behov for mer omfattende hjelp og behandling. Du må da regne med noe ventetid. Du kan også oppsøke en psykolog eller psykiater privat og uten henvisning. Dette vil imidlertid være betydelig dyrere enn hvis du blir henvist av lege eller helsestasjon. På denne sida kan du eventuelt søke etter en psykolog.

En mulighet er også å kontakte Mental helses Hjelpetelefonen på 116 123. Telefonen er ikke et behandlingstilbud men en gratis og døgnåpen tjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym hvis du ønsker det.

Vi håper svaret er til noe hjelp, og ønsker deg alt godt videre.

Vennlig hilsen
dinutvei.no