Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er dette voldtekt, og har det en hensikt å anmelde?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 07.12.2018

Alder: 23
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

For noen år siden, da jeg var 18 år og gikk på videregående skole, opplevde jeg noe som jeg fortsatt tenker på fra tid til annen. Det er ikke slik at tankene plager meg, nettopp fordi jeg ikke vet hva jeg opplevde. Jeg var på fest, og ble veldig full. Jeg husker veldig lite av festen. Jeg ble kjørt hjem av noen venner, og den ene vennen min var der en stund for å passe på meg. Da lå jeg i senga og spydde i en bøtte, før jeg til slutt sovnet av. Etterhvert dro tydeligvis vennen min, og døren til leiligheten min sto da ulåst. Det neste jeg husker, er at jeg våkner av at en person har sex med meg. Jeg var så full av jeg trodde jeg frivillig hadde sex med vennen min, og sa navnet til vennen min flere ganger, noe han rettet opp i. Husker at jeg spydde mer i bøtten, samtidig som gutten fortsatte å ha penetrere meg. Jeg var så full at jeg trodde dette var en gutt jeg da hadde tatt med hjem. Tror kanskje jeg sugde han, men er usikker. Husker jeg gikk på do, og når jeg kom tilbake sto han og runket i døråpningen, og så kom han. Det neste jeg husker er at jeg ber han om å gå. Etterpå la jeg meg til å sove.

Dagen etter snakket jeg med venninnen min, og spurte hvorfor hun hadde latt meg ta med han hjem. Dette var en gutt som hadde prøvd seg på meg flere ganger, og hintet til sex på fb. Da svarte hun at jeg hadde dratt hjem alene, og at bare kompisen min hadde vært der en stund før han dro. Da skjønte jeg at han hadde kommet hjem til meg og begynt å ha sex med meg mens jeg sov. Da jeg sporte han hva han hadde holdt på med, sa han at jeg hadde invitert han hjem, og at han var veldig full og ikke engang husker hvordan han kom seg dit. Han sa også at han ikke ville kommet til meg hvis jeg ikke hadde bedt han om det. Venninnen min som var med meg den kvelden, sa at jeg ikke hadde sagt dette. For min del er det også veldig usannsynlig fordi jeg aldri likte han, eller var interessert i å ha sex med han. Han hadde heller aldri vært hjemme hos meg, så skjønner ikke hvordan han fikk vite hvor jeg bodde.

Dagen etterpå hadde jeg også rift i vaginaen og smerter.

Spørsmålet mitt er da, er dette en voldtekt? Og har det noen hensikt å anmelde nå som det er flere år siden?

Mvh

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Hendelsen du beskriver, høres ikke grei ut, men det er godt at tanker om det som skjedde ikke har plaget deg ofte. Om vi forstår deg rett, har en gutt tatt seg inn i din leilighet og hatt sex med deg når du sov og uten at du ga samtykke til det. Straffeloven sier at man ikke kan gi gyldig samtykke til sex når man sover, er sterkt påvirket (av alkohol, rusmidler eller medisin), hvis man er bevisstløs eller på annen måte ikke er i stand til å motsette seg det, – en tilstand det høres ut som du var i. Det betyr at selv om du eventuelt har sagt ja til han på et tidspunkt, så gjelder ikke dette som samtykke til sex. Du kan lese mer om hva straffeloven sier om seksuelle overgrep her.

Når det gjelder spørsmålene dine om foreldelse og om det har en hensikt å anmelde hendelsen, er det noe du kan få hjelp til å vurdere. Regler om foreldelse er kompliserte, og det er ofte nødvendig med juridisk kompetanse for å si mer sikkert om et forhold er foreldet. Utsatte for voldtekt kan ha krav på en gratis samtale med en bistandsadvokat før de bestemmer seg for å anmelde eller ikke. En bistandsadvokat vil kunne gjøre en helhetlig vurdering av saken din, gi råd og eventuelt veilede deg i kontakt med politiet, samt bistå deg dersom du ønsker å anmelde og du skal avgi forklaring.

Du kan søke etter en bistandsadvokat på Advokatenhjelperdeg.no. Når du er inne på siden, og under overskriften «Finn Advokat», klikker du på «Flere valg» og deretter på valget «Advokatens rolle». Her velger du bistandsadvokat og du får da en oversikt over bistandsadvokater i hele landet. Du kan eventuelt lese mer om bistandsadvokatordningen i artikkelen «Har jeg krav på bistandsadvokat?»

Hvis tanker om hendelsen skulle plage deg på et tidspunkt, anbefaler vi deg å snakke med en profesjonell om det, for eksempel fastlegen din, et Senter mot incest og seksuelle overgrep eller DIXI Ressurssenter mot voldtekt.

Håper dette svaret er til hjelp for deg.

Vi ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no