Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Svigermor utsettes for psykisk vold. Hva kan jeg gjøre?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 34
Kjønn: mann

Spørsmål

Hei

Moren til min kone sier att hennes samboer utsetter henne for psykisk vold. Min kone har ikkje energi til å takle dette nå da hennes far er på ett lengre sykehusopphold og treng også støtte, pluss att vi venter barn.

Kva kan eg bidra med uten å gjøre vondt verre?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss, og for at du bryr deg.

Det er vondt å høre at svigermoren din utsettes for psykisk vold og det er forståelig at du lurer på hva du kan gjøre.

Det er ingen fasit på hvordan man bør gå fram når en i nær familie utsettes for vold. Hva som kan være det beste og mest riktig å gjøre, vil avhenge av situasjonen, hvilke behov den utsatte har for hjelp og hva en selv er komfortabel med å si og gjøre. Et sted å starte kan være å spørre svigermoren din hvordan du best kan hjelpe og støtte henne. I artikkelen «Hvordan hjelpe noen som er utsatt for vold eller overgrep?» har vi forsøkt å gi noen flere svar på hva man som pårørende kan gjøre.

Ikke alle som utsettes for vold vil eller klarer å oppsøke hjelp. Det kan det være flere grunner til, noe du/dere eventuelt kan lese om i «Hvorfor er det vanskelig å søke hjelp etter vold?»
Skulle det gjelde for svigermoren din, kan en måte å vise støtte på, være å tilby og hjelpe henne med å ta kontakt, eksempelvis med fastlegen hennes.

Det kan ofte være nyttig å drøfte situasjonen med noen for å finne ut hva som kan være til hjelp. Noen kommuner og bydeler har en TryggEst-gruppe som jobber med å hjelpe sårbare voksne. Både svigermoren din og du som bekymret kan kontakte en slik gruppe å spørre om råd. Her kan du /dere lese mer om TyggEst. På denne siden kan du se hvilke kommuner og bydeler som deltar i TryggEst og finne kontaktinformasjon.

Andre steder som kan gi råd til både svigermoren din og dere som pårørende er Vold og overgrepslinja (VO-linja), som kan kontaktes på Chat eller telefon 116 006.

De over 62 år, pårørende eller andre som er bekymret for at eldre er utsatt for vold, kan ringe gratis for å få råd, hjelp og veiledning til Nasjonal kontakttelefon: 800 30 196, mandag – fredag kl. 09.00 – 15.00.

Ønsker dere alt godt.

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no