Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Sa nei, prøvde å dytte han bort men jeg greide det ikke. Er dette overgrep eller voldtekt?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: Ønsker ikke oppgi
Kjønn: dame

Spørsmål

Da jeg var 16, dro jeg på en fest. Jeg hadde drukket altfor mye, og greide nesten ikke å bevege meg. Så kom det en gutt og satte seg inntil meg der jeg lå på sofaen, og han tok ett teppe over oss, og så begynte han å ta på meg.

Jeg sa «nei» og «stopp» mange ganger, men jeg greide ikke å rope det siden jeg var så full, så det var ingen andre på festen som hørte det. Han bare fortsatte, og begynte å fingre meg. Og jeg fortsatte å si «nei», og prøvde å dytte han bort men jeg greide det ikke.

Er dette overgrep eller voldtekt?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Å fingre er i følge loven en form for «seksuell omgang». Når noen har «seksuell omgang» med andre ved bruk av vold eller trusler, eller hvis den andre er ute av stand til å motsette seg handlingen, er det voldtekt. Ut fra hvordan du beskriver situasjonen – du sa nei, forsøkte å dytte gutten vekk og var svært full – høres det ut som en voldtekt.

Vi håper du har fått tatt godt vare på deg selv og oppsøkt hjelp etter hendelsen, dersom du har hatt behov for det. Hvis ikke, og du ønsker å snakke med noen, anbefaler vi at du tar opp det med fastlegen din. Legen kan ha god oversikt over og eventuelt henvise deg til andre hjelpetilbud i kommunen din. Avhengig av alderen din og om du studerer, kan du også kontakte en helsestasjon for ungdom eller studenthelsetjenesten.

Skulle du ønske å snakke med noen som har mye kunnskap om uønskede seksuelle handlinger og overgrep, kan du også kontakte DIXI ressursenter mot voldtekt, eller et Nok.- eller SMISO-senter (senter mot incest og seksuelle overgrep).

I denne artikkelen kan du eventuelt lese mer om seksuell omgang og voldtekt.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no