Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kvinner kan også være voldelige

Alder: ikke oppgitt
Kjønn: mann

Spørsmål

Hei. Kvinner kan også være voldelige. Spesielt psykisk. Lever selv i en verden med kritikk og usanne påstander. Fysisk har det også skjedd vold. Jeg er selv veldig tålmodig og rolig. Men kjenner nå på en voldsom indre uro. «Utrygg» når hun er i huset. Kan liksom ikke ta igjen heller. Er man mann og gjør noe som helst blir man puttet i fengsel omgående. Virker som om damer kan si og gjøre hva de vil. Tenkt mange ganger å kontakte krisesenter. Men det er også flaut. Eskalering er så voldsom hvis jeg svarer at jeg bare sitter og tar imot. Hva kan en gjøre? 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss. 

Det er vondt å høre at du blir behandlet på måten du beskriver av partneren din. Å bli utsatt for vold og å føle seg utrygg i sitt eget hjem er på ingen måte greit. 

Du har helt rett i at kvinner også kan utøve vold. Blir menn utsatt for vold av partneren sin, har de rett på samme type hjelp som kvinner. Likevel kan det være menn som synes det er vanskelig å oppsøke hjelp. Det kan blant annet skyldes normer og forventninger til hvem som utøver og blir utsatt for vold. Noen kan også tro at hjelpetilbudene som finnes, er rettet mot kvinner.
Her kan du eventuelt lese mer om hvorfor det kan være vanskelig å søke hjelp etter vold. 

Hva man kan trenge av råd og hjelp avhenger av situasjonen og varierer gjerne fra person til person. For å finne ut av hva som kan være til best mulig hjelp for deg, anbefaler vi at du snakker med en fagperson.  

Du skriver at du har vurdert å kontakte krisesenter, men at det er flaut. Vi vil likevel anbefale deg å gjøre det. Krisesentrene skal være til hjelp for alle som utsettes for partnervold, og de ansatte er opptatt av å gi menn samme hjelp og støtte som de tilbyr kvinner. Du trenger ikke å være i akutt fare eller å bo ved et senter for å snakke med noen om hva du kan gjøre og hva som kan være til hjelp for deg. Du kan i første omgang kontakte dem anonymt hvis du ønsker det. Her kan du eventuelt lese mer om hvordan krisesentrene kan hjelpe, og her finner du oversikt over landets krisesentre (kryss av for krisesenter under «Type tilbud»). 

Vi vil også anbefale – hvis du ikke alt har gjort det – å snakke med fastlegen din om hva du går gjennom og hvordan du har det. Legen kan ha gode råd å gi deg, men kan også henvise til annen hjelp ved behov.   

Et sted som også kan gi deg råd om hva du kan gjøre og hvor du kan søke hjelp, er Vold og overgrepslinjen (VO-linjen), enten på Chat eller telefon 116 006. 

Mannstelefonen kan du også kontakte på Chat eller telefon 22 34 09 60. Her er det ansatte du snakke med om det meste, også det du tar opp i henvendelsen din til oss.  

Vi ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no.