Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvor lenge kan han få holde på?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 40
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei,

Jeg har en nylig fraseparert venninne som er i en fortvilet situasjon. Jeg ønsker så gjerne å hjelpe, men det virker ikke som om det er noen utveier.

Kort fortalt: det er han som har gått ut av ekteskapet. Det er tredje gang dette skjer. Det har vært utroskap. Det har vært selvmordstrusler. Han forsøker å skvise henne økonomisk ved å kreve mer enn han har krav på, og i mangel på noen utvei er dette mer eller mindre innfridd. Han kommer med ulike trusler til henne, til hennes familie. Han sender utallige e-poster, messenger meldinger, sms-er osv. Han lager oppkonstruerte konfliktsituasjoner, kommer med beskyldninger, og ting jeg rett og slett ikke fatter gitt at det er han som går ut av forholdet. I tillegg har han snakket nedsttende om mor til deres felles barn. Hun er skyld i hans situasjon, i konfliktsituasjonen som oppstår ved at han trenerer kommunikasjon. Hun er stort sett skyld i det meste. I tillegg skyld i konstruerte problemstillinger, av ikke eksisterende problemer.

Hun forsøker å forholde seg konstruktiv ved kommunikasjon, men legger med rette på/kutter kommunikasjonen når han begynner med sine tirader mot henne. Han virker være svært manipulativ, selv om han virker være svært enkel å gjennomskue. Og uansett hvor usakelig og usant det han fremstiller er, så når hun og andre rundt liksom ikke inn, han ser saken bare fra sin side, og hvor enn «langt ute på landet» han er, går det ikke å argumentere i mot. Det blir liksom å argumentere med en 3-åring om at han har tatt støvlene på feil fot, hvorpå 3 åringen er dypt uenig selv om det er helt åpenbart.

Det som frustrerer meg som står utenfor, er å være støttende, for det virker ikke til å være noe man kan gjøre for å roe eller stagge situasjonen. Ifht straffeloven ville jeg påstått at hun kunne ha anmeldt han for trakassering, og bevisene ligger der, men skjønner at man ikke når langt i slike situasjoner. Han spinner mot henne med henvendelser, til tider intenst flere ganger i løpet av en dag. Jeg er ingen fagperson, ingen psykolog, eller noe i denne retningen, men finnes det noe steder hvor hun kan få hjelp? Få rettledning? Finnes det noen steder hvor hans psykiske helsetilstand kan bli fortløpende vurdert, utifra det han skriver og formidler til henne. Er forsåvidt ikke bekymret for barna, men bekymret for hvor langt han kan finne på å strekke strikken dersom han ikke får gehør. Han strekker strikken lengre og lengre med min venninne og hennes familie. Hvor lenge kan han få holde på? Jeg skjønner ikke at hun ikke har gått nedenom, jeg hadde for lengst.

Svar

Hei,

Takk for at du skriver til oss – og for at du bryr deg om venninnen din. Det at du lytter til, og er der for henne, er kanskje det viktigste du kan gjøre nå. Du skriver at det virker som det ikke finnes noen veier ut av den situasjonen hun er i. Mange som opplever utfordrende situasjoner finner det nyttig å snakke med noen, gjerne en fagperson, om hva som kan være mest riktig å gjøre for å endre og bedre situasjonen. Fastlegen kan være en god samtalepartner, og kan eventuelt henvise venninnen din videre til annen hjelp dersom det skulle være aktuelt. Hvis venninnen din synes det er vanskelig å kontakte hjelpeapparatet, er det noe du eventuelt kan tilby å hjelpe henne med.

Dersom venninnen din tenker at det er mulig, kan hun foreslå for sin fraseparerte mann at de sammen går for å få hjelp til å snakke om og forstå hverandres situasjon. Dette kan de gjøre på et familievernkontor, også om de har vært der tidligere. Her kan de snakke om hvordan de kan kommunisere sammen og hvordan de kan samarbeide videre på en god måte både for barna og dem selv. Her finner hun eventuelt en oversikt over nærmeste familievernkontor.

Venninnen din kan også ta kontakt med et krisesenter for å få råd. Der kan hun få snakke med noen som har lang erfaring med å møte personer som er utsatt for tilsvarende som henne. De kan eventuelt informere henne mer om hvor hun kan få hjelp, både ved krisesenteret og ellers. Hun trenger ikke å være i akutt fare eller å bo på et senter for å få hjelp, og hjelpen der er gratis. Du som venn/pårørende kan også ringe til et krisesenter for å få råd. Her kan dere lese mer om krisesentrene og her finner du en oversikt over landets krisesentre.

Oss bekjent er det ingen steder som kan følge med på og vurdere fortløpende hans psykiske helse med bakgrunn i det han skriver til venninnen din. Hvis venninnen din ikke allerede gjør dette, kan du anbefale henne å dokumentere uønsket kontakt fra sin fraseparerte mann, og å loggføre handlinger der hun føler seg plaget eller truet. Det kan være nyttig å ha dersom hun en dag vil anmelde forholdet til politiet.

Noe du eventuelt kan be venninnen din vurdere, er å kontakte en advokat for å drøfte saken og be om råd. En advokat kan for eksempel henvende seg til mannen med en formell oppfordring om å la henne være i fred. Hvis dette virker relevant for vennen din, kan hun undersøke om hun har krav på fri rettshjelp. Hun kan eventuelt/også kontakte JURK – juridisk rådgivning for kvinner på telefon, e-post eller stikke innom kontoret deres i Oslo hvis hun har mulighet for det, eller søke etter en advokat på www.advokatenhjelperdeg.no.

Vi håper svaret er til hjelp, og at det ordner seg til det beste for venninnen din.

Vennlig hilsen
dinutvei.no