Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hva regnes som psykisk mishandling?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 51
Kjønn: dame

Spørsmål

Hva regnes som psykisk mishandling? Hvis samboeren din stadig tråkker på deg psykisk og eksempelvis sier at «alt du kommer med er kjedelig og uinteressant «, roper «på plass» til deg når du er ute og går tur med ham, sier han bare orker å ta i deg når han er full, og når man kommer med en kommentar han ikke klarer å konte med en gang sier «en blind høne finner også korn».

Jeg vet aldri hva som venter meg når jeg kommer inn i leiligheten, så kroppen er anspent hele tiden, jeg sover lett og er klar til å hoppe ut av sengen? Han slår jo ikke…men innimellom er jeg redd for å puste for høyt og gruer meg til å gå inn. Hva er jeg utsatt for, for dette føles ikke bra. Samtidig er der ting som gjør at jeg ikke bare kan pakke å dra fra dette.Kan jeg få et råd? På forhånd takk.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er forståelig at du reagerer på det som skjer i forholdet ditt. Det du beskriver høres ut som en form for psykisk vold. Du kan eventuelt lese mer om psykisk vold her.

Uavhengig av om vi kaller det psykisk vold, er det viktig å ta på alvor hva det gjør med deg.

Vi vil råde deg til å snakke med noen, gjerne en fagperson. Det kan være til god nytte både for å forstå hva som skjer og hva som kan være til hjelp for deg. Fastlegen din kan være et sted å starte. Legen kan være en god samtalepart og vil også kunne henvise deg videre til annen hjelp hvis det er aktuelt. Les og se film om hvordan du kan snakke med fastlegen om vold og overgrep.

Ønsker du å snakke med andre som har god kunnskap om ulike former for vold, kan du også kontakte Vold- og overgrepslinja på 116 006 eller et krisesenter. Ansatte her har lang erfaring i å snakke med mennesker som utsettes for vold, eller som lurer på om det de opplever er vold. Krisesentrene tilbyr både støtte og råd, og en trenger ikke å bo på et senter eller være i akutt fare for å få hjelp. Her kan du lese om krisesentrene.

Mental Helse sin hjelpetelefon er også et sted hvor du kan snakke med noen og eventuelt få tips om andre hjelpetilbud. Her kan du lese om hjelpetelefonen.

Vi ønsker deg alt godt.

Med vennlig hilsen dinutvei.no