Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Var på fest, husker lite, forsto at jeg hadde hatt sex, noe jeg ikke ville vært med på til vanlig

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 10.11.2017

Alder: 18
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei, jeg var på fest for cirka et år siden og endte opp med å huske svært lite fram til jeg sto i dusjen naken med en gutt. Jeg forsto at vi hadde hatt sex, noe jeg ikke ville vært med på til vanlig. Vi hadde tydeligvis hatt mye sex den kvelden og jeg husker ingenting av det.

Jeg har prøvd å glemme hendelsen, men blir konstant påminnet det fordi mine venner er venn med han. Det er ofte når jeg er ute med vennene mine og de møter han og slår av en prat. Jeg vil helst bare glemme alt om han og den kvelden, men det går ikke. Vennene mine forsvarer han med å si at han også var svært full og husker lite, men det tror jeg ikke på.

Så det jeg lurer på er: Hva kan jeg gjøre med dette og er det vits siden det har gått så lang tid?

Jente, 18 år

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit at du har opplevd det du forteller, og det er forståelig at det er krevende å være en del av den samme vennekretsen etter en slik hendelse. Det er også forståelig at du helst vil glemme.

Vi oppfatter at du har hatt sex med en gutt som du i utgangspunktet ikke ønsket å ha sex med og at du i etterkant plages av tanker og følelser knyttet til det som skjedde. Videre forteller du at vennene dine forsvarer gutten.

Vi anbefaler deg derfor først og fremst å snakke med noen utenforstående om det du har opplevd – gjerne en profesjonell. Det kan være fastlegen din, eller kanskje noen på ungdomshelsestasjonen dersom det finnes en slik i din kommune. Lege eller helsesøster kan være en god samtalepart, og eventuelt henvise deg videre hvis det skulle være behov for det. Andre du kan kontakte – og som har bred erfaring med og god kunnskap om uønskede seksuelle opplevelser – er DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Her kan du lese mer om DIXI.

Hvorvidt det du forteller om faktisk var en voldtekt, kan vi ikke ta stilling til på bakgrunn av det du skriver. Dersom du vurderer å anmelde det som har skjedd, er det uansett ikke for seint. Du kan eventuelt få hjelp av en bistandsadvokat. En bistandsadvokat vil, ut fra en mer detaljert beskrivelse av hendelsesforløpet, kunne vurdere om det du har vært utsatt for i realiteten var en voldtekt. Du kan ha krav på en gratis samtale med bistandsadvokat for å få vurdert saken din. Du kan søke etter en bistandsadvokat på Advokatenhjelperdeg.no eller ringe til Landsforeningen for voldsofre sin advokatvakttelefon på 481 00 555. Landsforeningen tilbyr gratis advokatkonsultasjon (du betaler kun vanlige tellerskritt).

Her kan du lese mer om hva straffeloven sier om voldtekt. 

Vi kan også anbefale en video NRK P3 har produsert og som gir en nyansert framstilling av uønskede seksuelle opplevelser. Se episoden her.

Hvis du ikke synes du fikk svar på det du lurte på, eller har andre spørsmål, er det bare å kontakte oss igjen.

Vennlig hilsen dinutvei.