Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er vi begge voldelige?

Alder: 31
Kjønn: dame

Spørsmål

Jeg har lenge følt at samboeren min er psykisk voldelig mot meg. Får ofte beskjed om å «Slå opp», «bare reis» osv hvis jeg tar opp problemer. At jeg fortjener bedre, at han ikke blir bedre noen gang, og får ofte silent treatment. Jeg har ikke fått trøst av han noen gang i årene sammen og han blir alltid sint hvis jeg gråter.

Jeg kan ofte gråte fordi jeg føler sjalusi, så der føler jeg det er min feil, men jeg vet ikke.. i det siste har jeg begynt å lure på om det er jeg som er den «voldelige». Siden jeg har merket at jeg kan være kontrollerende, og begynt med noen av de samme tingene. Jeg har i tillegg utviklet en sykelig sjalusi som jeg føler er grunnen for at han gjør alt dette. Jeg får dårlig samvittighet av å tenke på at jeg beskylder han for dette, og får ofte dårlig samvittighet for hvordan jeg utagerer, men samtidig føler jeg at han presser meg til relasjonene mine..

Hvordan kan jeg vite hvem som er problemet? Kan begge være psykisk voldelige? Er det vold at jeg er sykelig sjalu, og vil vite hvem h*n har vært med ute og liker å få oppdatering?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Så bra du lurer på hva som skjer i forholdet deres slik du beskriver at du blir behandlet og selv har begynt å behandle samboeren din.

Det kan være det er en form for psykisk vold du utsettes for. Hvorvidt sjalusi regnes som psykisk vold, avhenger litt av hvor «sykelig» og utagerende den er. Du kan eventuelt lese mer om psykisk vold her.
Ut fra det du skriver, er det litt vanskelig å si om både samboeren din og du er psykisk voldelige. Uavhengig av om vi kaller det psykisk vold, så er det viktig å ta på alvor hva det gjør med deg, og dere.

Vi vil råde deg til å snakke med noen, gjerne en fagperson. Det kan være til god nytte både for å forstå hva som skjer og hva som kan være til hjelp. Fastlegen din kan være et sted å starte. Legen kan være en god samtalepart og vil også kunne henvise deg videre til annen hjelp hvis det er aktuelt. Les å se film om hvordan du kan snakke med fastlegen om vold.

Ønsker du å snakke med andre som har god kunnskap om ulike former for vold, kan du kontakte Vold- og overgrepslinja på 116 006 eller et krisesenter. Ansatte her har lang erfaring i å snakke med mennesker som er, eller lurer på om de er utsatt for vold. Krisesentrene tilbyr både støtte og råd, og en trenger ikke å bo på et senter eller være i akutt fare for å få hjelp. Her kan du lese om krisesentrene.

Familievernet er et sted du og samboeren din sammen kan ta opp, med en tredjeperson til stede, hvordan dere har det. Ønsker dere å fortsette forholdet, kan det være viktig at han får innsikt i hvordan måten han oppfører seg på overfor deg, påvirker deg, og at dere får hjelp til hvordan å kommunisere og å bedre forholdet deres. Avhengig av kapasitet, kan det være at de prioriterer familier med barn. Det vil de eventuelt kunne informere om når dere tar kontakt. Her kan du lese mer om familievernet og hvor du finner ditt nærmeste familievernkontor.  

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no