Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er dette voldtekt?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 15.03.2019

Alder: 18
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Da jeg var 14 og 15 var jeg i et forhold for første gang. Etter bare noen få uker ville han at vi skulle ha sex. Jeg var usikker, men ville ikke skuffe han. Vi prøvde et par ganger, men jeg følte ikke at jeg var helt klar. Til slutt sa han «det går bra» og tvang seg på meg før jeg rakk å reagere. Det var vondt, men jeg klarte ikke å si noe så jeg bare lå der mens han hadde sex med meg. Andre ganger prøvde jeg å vri meg unna. Er dette voldtekt? Hva bør jeg gjøre nå?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det du forteller at skjedde da du var 14 og 15 år, høres ikke greit ut. Hvorvidt det du beskriver juridisk sett er en voldtekt, kan vi dessverre ikke ta stilling til. Du kan eventuelt lese mer om hva straffeloven sier om seksuell omgang og voldtekt i artikkelen «Seksuell omgang og voldtekt – hva sier straffeloven?».

Dersom du opplever at du ble utsatt for overgrep og sliter med det, vil vi anbefale deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg videre – uavhengig av om hendelsen(e) er en voldtekt i straffelovens forstand eller ikke.

Helsesykepleier på en helsestasjon for ungdom eller fastlegen din kan være gode samtaleparter og et sted å begynne. Hvis du ønsker å snakke med noen som har god kunnskap om seksuelle overgrep, kan du også kontakte Dixi Ressurssenter mot voldtekt. Senteret driver ikke behandling, men tilbyr blant annet telefonrådgivning og veiledning på e-post og sms, og hjelp til å kontakte øvrig hjelpeapparat.

Vennlig hilsen
dinutvei.no