Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Men, er det voldtekt? Føler jeg lever i en mørk suppe

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 09.04.2019

Alder: 27
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei.
Jeg var sammen med en mann i nesten 3 år. Det var mye fram og tilbake. Forholdet var preget av hans massive sinne. Hvor han brukte trusler om drap, vold og nedverdigende ord for å få meg til å tie stille. Han mobbet meg også ofte på grunn av en eksamen jeg manglet og at jeg ikke hadde tatt ferdig lappen når vi får et barn sammen. Og kan knuste og ødela mye av hans, mine og barnets eiendeler når han var sint.. oftest kjørte han slik at han fikk meg til å tro at vi skulle kræsje, mens han truet med å drepe oss begge.

Nå, 3,5 år etter jeg fikk hjelp av krisesenteret til å komme meg vekk opplever jeg kroppslige reaksjoner. Jeg er i et stabilt forhold nå, og gravid. Men kroppen går i en slags panikk modus, og det føles som om graviditeten er et konstant overgrep eller en slags voldtekt mot meg selv.

Du skjønner, når jeg var gravid med eksen ønsket jeg kun å ha kroppen for meg selv. Men han var så truende og nedverdigende at jeg ikke turte å si nei til sex. Selv om jeg uttrykte klart at jeg ikke ville, og jeg ofte kastet opp etter eller før han presset seg på meg. Jeg har snakket med politiet om dette. De gir uttrykk for at det jeg kommer med er svakt, men mener at det han gjorde var voldtekt. Men er det voldtekt? Jeg har aldri tenkt tanken høyt, men har hatt en tydelig tanke om at han presset seg på meg i god viten om at jeg egentlig ikke ville. Han visste at jeg holdt meg for fjeset meg begge hendene fordi jeg ikke taklet det og ikke ville. Han visste at jeg kastet opp som en reaksjon på dette. Men jeg turte aldri å si ordet «NEI» høyt. Og jeg var jo sammen med han i ettertid.. det er ikke voldtekt da? Jeg skammet meg sånn. Og gjør det enda. Nå kaster jeg opp, besvimer og får panikkanfall når jeg får «flashback» av situasjonene. Det holder med en lukt så er jeg tilbake der hvor jeg er livredd og han presset seg på..

Hva er det her for noe? Jeg er så fortvilet og føler jeg lever i en mørk suppe..

Svar

Hei, og takk for henvendelsen din.

Det er alvorlig det du skriver at du opplevde i forholdet ditt, og det er bra du kom deg ut av dette forholdet, og at du fikk hjelp av et krisesenter. Det er også godt å høre at du nå er i et forhold du opplever stabilt.

Det er ikke uvanlig å oppleve skam og/eller få ulike reaksjoner etter hendelser lik de du har opplevd, og det er viktig å ta på alvor de reaksjonene du beskriver at du har. Vi vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din, dersom denne ikke er kjent med situasjonen du har vært i og er i nå – og fortelle hvordan du har det. Legen kan være en god samtalepart, og kan eventuelt henvise deg videre om det skulle være behov for det. Mange finner det nyttig å snakke med en profesjonell for å få hjelp til å sortere tanker og følelser og å bearbeide det som har hendt. Du kan eventuelt lese mer om vanlige reaksjoner etter vold og overgrep i en artikkel vi har linket til nederst i svaret.

Dersom du ønsker å snakke med noen som har god kunnskap om uønskede seksuelle hendelser og overgrep, kan du kontakte et senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) eller DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Begge steder jobber det personer som har god kunnskap om uønskede seksuelle hendelser og overgrep. De tilbyr ikke behandling, men kan ha gode råd å gi deg, og være noen å snakke med hvis du har behov for det. Hjelpen er gratis og du trenger ingen henvisning.

Du spør om det du har opplevd er voldtekt. For å få en mer sikker vurdering av om det du har vært utsatt for vil kunne falle innenfor en juridisk definisjon av voldtekt, anbefaler vi deg å kontakte en bistandsadvokat. Det kan også være andre straffebestemmelser dette kan falle inn under, men det vil en advokat eventuelt kunne informere deg mer om.

Du kan søke etter en bistandsadvokat på Advokatenhjelperdeg.no. Når du er inne på siden, og under overskriften «Finn Advokat», klikker du på «Flere valg» og deretter på valget Advokatens rolle». Her kan du velge bistandsadvokat og du vil da få en oversikt over bistandsadvokater i hele landet. Spør eventuelt om forholdet du beskriver kan gi rett til en gratis samtale med en bistandsadvokat.

Du kan eventuelt lese mer om bistandsadvokatordningen i artikkelen Har jeg krav på bistandsadvokat?
Her kan du lese mer om vanlige reaksjoner etter vold og overgrep.

Vi håper svaret er til litt hjelp for deg, og ønsker deg alt godt videre.

Vennlig hilsen
dinutvei.no