Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Eksen slutter ikke å kontakte meg. Har dere noen gode råd?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: Ønsker ikke oppgi
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Jeg har problemer med å avslutte et vondt forhold. Det er ett år siden jeg gikk fra kjæresten min. Vi var sammen ca 2 år, bodde ikke sammer, og har ingen barn sammen. Under forholdet opplevde jeg å bli utsatt for psykisk vold, løgner og utroskap.

Da jeg bestemte meg for å avslutte, og bryte kontakt, fikk han en mer ekstrem oppførsel, med trusler og løgner om meg spredt. Han fortalte «alle» at han tok meg i å «knulle rundt», så han gjorde det slutt. Han overvåket huset mitt, han sa han skulle få vite hvem jeg var sammen med. Han gikk forbi hver kveld gjentatte ganger, og holdt vakt.

Det er gått over ett år, og jeg har ikke turt å ha noen på besøk hjemme. Jeg får sms stadig, med alt fra at han savner meg, og til at jeg er en psykotisk hore som gjør han kvalm. Jeg får sms fordi det er det eneste stedet han ikke er blokkert. Jeg kan bytte telefonnummer, men jeg er faktisk redd for hva han får seg til å gjøre dersom han skjønner at han ikke lenger kan nå meg.

Så hva i allverden gjør jeg? Etter en sms, får jeg ikke sove, jeg blir kvalm, kaldsvetter og går i en slags utmattet tåke flere dager senere. På en eller annen måte vet han alltid hvor jeg er, selv om jeg ikke legger ut noe i sosiale medier fordi jeg vil ikke at det skal nå han. Har dere noen gode råd?

Svar

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss.

Vi vil først gi noen generelle råd.

  • Fortell en du kjenner hva som skjer deg, slik at du kan få støtte og slippe å stå i situasjonen alene
  • Vær tydelig på at du ikke ønsker at han skal kontakte deg
  • Blokker ham fra å kontakte deg på telefon, e-post og sosiale medier
  • Ikke svar på eventuelle kontaktforsøk
  • Loggfør og ta vare på bevis på handlinger der du opplever deg plaget og truet og kontaktforsøk som e-poster, telefoner, sms og meldinger via sosiale medier. Det kan være nyttig å ha, dersom du nå eller på et senere tidspunkt ønsker å be politiet om beskyttelse eller vil anmelde forholdet og skal avgi forklaring.

For å få støtte og hjelp til å finne ut av hva en kan gjøre, finner mange det nyttig å snakke med en fagperson. Ansatte på et krisesenter har lang erfaring i å møte mennesker som er i ulike situasjoner. De kan ha nyttige råd til hvordan du kan gå fram for å få ekskjæresten din til å slutte og kontakte deg på en tryggest mulig måte for deg. Du trenger ikke å være i akutt fare eller bo ved et senter for å få hjelp der. Her kan du finne ditt nærmeste krisesenter, (huk av for «Krisesenter» under «Type tilbud»).

Hva dette gjør med deg og hvordan du har det, er noe vi vil anbefale at du tar opp med fastlegen din. Legen kan ha gode råd til hvordan du kan ta best mulig vare på deg selv i dette, og også henvise til andre hjelpetilbud hvis det er aktuelt.

En mulighet når en opplever seg truet og redd, er selvfølgelig å kontakte politiet, som kan vurdere om du har behov for beskyttelsestiltak. Du trenger ikke å anmelde for å få beskyttelse.Du kan eventuelt kontakte ditt lokale politi på 02800, forklare situasjonen og be om et møte. Nederst i svaret finner du en artikkel om ulike tiltak politiet kan iverksette og som en selv kan gjøre for å beskytte seg mot trusler og vold.

Andre muligheter kan være å kontakte en advokat å be om råd og en vurdering av saken. En advokat kan også forsøke å henvende seg til eksen din med en formell oppfordring om å la deg være i fred, og/eller bistå deg dersom du vil anmelde forholdet til politiet. Du kan eventuelt søke etter en advokat på advokatenhjelperdeg.no.

Et alternativ kan også være å melde saken inn til konfliktrådet. Et møte der vil avhenge av at den andre parten også er villig til å stille og snakke om situasjonen. Hvis du er usikker på om du ønsker et slikt møte, eller har spørsmål knyttet til dette, kan du kontakte konfliktrådet og snakke med dem før du bestemmer deg. Alle ansatte og meklere har taushetsplikt. På dinutvei.no finner du en kort omtale av, inkludert informasjon om hvordan å finne ditt nærmeste konfliktråd.

 

“Beskyttelsestiltak for volds- og trusselutsatte” 

Vi håper svaret er til noe hjelp og at situasjonen vil løse seg snart.

Vennlig hilsen
dinutvei.no