Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Jeg har en bror som er psykisk utfordret som er aggressiv og plager og truer alle i familien

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 24.01.2019

Alder: 22
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei.

Jeg har en bror som er psykisk utfordret. Han mener at livet hans er ganske dårlig (‘mørkt’, beskriver han) og at alle vi andre er årsaken til det (men selvfølgelig er det ikke det, fordi det er vi som respekterer han og behandler han med toleranse), mens han plager alle andre familiemedlemmer inkludert katten hver eneste dag. Han har bodd for lenge hos foreldrene mine ettersom han er snart 30 år med Asperger syndrom og er en aggressiv person (så ja, fysisk vold er en god mulighet).

Han vil true hele tiden, typisk med å slå av WiFi eller kalle stygge ord. Verre trusler består av å ta opp kjøkkenkniv og draptrusler, osv., men disse ‘ekstreme’ trusler har så langt vært tomme. Selvfølgelig finnes det unntak. Det har vært noen tilfeller hvor det ble ekstrem kaos i huset: Han var ganske sint at han ikke bare truet med å virkelig drepe (var virkelig seriøst), men også tok opp en stor kniv fra kjøkkenet og forsøkte å skade andre familiemedlemmer, men ble holdt tilbake (heldigvis). Det er ikke rettferdig at han bor med foreldrene mine når de må tåle han for resten av livet, men også jeg, katten og storesøstera mi når vi er til stede.

Denne personen er umulig å snakke med. Dette skjer bare hvis han er i godt humør, som er sjelden. Selv hvis dette skjer, vil han fortsatt gjenta sine veier ettersom han for lett blir aggressiv (selv hvis vi ikke gjør noe for å gjøre denne personen sint). Det er mye mer detaljer jeg kunne fortelle, men dette blir for langt. Og det er som om å vente på den dagen hvor han virkelig kommer til å skade/drepe noen.

Jeg har vurdert i mange tilfeller om jeg skal ringe politiet, men ‘hva kan de gjøre’ er noe jeg spør meg selv. Da vil broren min få vite og gjøre noe dramatisk, kanskje som å knuse datamaskinen min (han har gjort dette flere ganger før, men ikke fordi vi ringte politiet om han). Jeg skjønner ikke hvorfor vi må tåle han hele tiden; Det er han som virkelig er unormal i huset og ødelegger for alle andre. Så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hva kan foreldrene mine gjøre? Hva kan politiet gjøre? Jeg er ganske frustrert!

Svar

Hei og takk for at du skriver til oss.

Du beskriver en situasjon som høres vanskelig ut for deg og din familie, og som ved enkelte anledninger har utviklet seg til å bli alvorlig og potensielt livstruende.

For å ta tak i det siste først: Dersom det på nytt skulle oppstå situasjoner hvor det  kan være fare for liv og helse (for eksempel trussel med kniv), anbefaler vi dere å ringe politiet på 112.

For å få hjelp til å finne en mer varig løsning, kan fastlegen være et sted å begynne. Du/dere kan fortelle om deres situasjon og i samarbeid med legen vurdere ulike mulige løsninger. Her kan du lese mer om hva fastlegen kan tilby. Kanskje kjenner fastlegen broren din godt via tidligere kontakt og oppfølging?

Dere kan også vurdere å kontakte Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, som har lokallag over hele landet og som både driver en chattetjeneste og – sammen med Pårørendesenteret i Oslo – en rådgivningstelefon hvor dere kan få gratis råd og hjelp.

En del kommuner og bydeler deltar i et prøveprosjekt som kalles TryggEst og som skal bidra til å avdekke og forhindre overgrep mot voksne mennesker som strever med å beskytte seg selv. Du kan lese mer om TryggEst her. Dersom dere bor i en kommune eller bydel som deltar i prosjektet, kan dere ta kontakt med TryggEst-koordinator i kommunen.

Litt avhengig av tilbudet der dere bor, kan også familievernkontoret ha et tilbud til dere. Her kan du lese mer om familievernet og dere kan søke opp et familievernkontor i nærheten av der dere bor her.

Vi vil til slutt minne om at det også er viktig at du tar vare på deg selv. På disse nettsidene til Pårørendesenteret kan du finne nyttig informasjon om også å ha fokus på seg selv og egen helse.

Alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no