Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Ekskjæresten min var voldelig, har ruset seg, og kjøpt sex hos prostituerte – nå truer han med barnefordelingssak

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 06.03.2019

Alder: 37
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Jeg har nettopp funnet ut at min ekskjæreste har ruset seg, og kjøpt sex hos prostituerte over lengre tid. Vi har ett felles førskolebarn. Jeg fant ut dette ved å sjekke mobilen hans i smug fordi jeg har hatt mistanke om rus en stund. Følte det var eneste sjangsen jeg hadde til å finne det ut, ved å sjekke mobilen hans. Med tanke på en barnefordelingssak valgte jeg å gjøre det.

Jeg tok bilder av samtaler med de han kjøper narkotika av, og når han bestiller sextjenester. Burde jeg gå til politi med dette?

Vi har hatt et usunt forhold over lengre tid, hvor han var både psykisk og fysisk voldelig mot meg. Jeg gikk stadig tilbake til han. Han har også tidligere blitt hentet av politiet i mitt hjem for vold mot meg. Han har lang historie innenfor psykiatrien, og drevet med rus tidligere. (Selv har han fortalt om dette). Han er på min alder og i fast jobb. Nå har han sagt at han skal anmelde meg for å ha sjekket mobilen hans, og gå til sak angående barnefordeling . Hva bør jeg gjøre?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er godt at du har kommet deg ut av et forhold der du ble utsatt for vold, men leit at du og eksen din strides om samvær og ansvar for deres felles barn.

Uenigheten knyttet til samvær og barnefordeling, og spørsmål om hvordan du og barnefar kan samarbeide til barnets beste, er noe vi i første omgang anbefaler deg/dere å kontakte familievernet om. Dere kan be om hjelp ved et familievernkontor uavhengig av om dere har vært hos familievernet tidligere i forbindelse med samlivsbrudd og mekling om felles barn. Det er å foretrekke at dere kan gå dit sammen, men hvis eksen din ikke ønsker å delta, kan du også på egne vegne kontakte familievernkontoret og be om råd.

Her kan du lese mer om familievernet og du finner oversikt over landets familievernkontorer her.

Hvis du er bekymret for hvordan barnet ditt har det ved samvær hos eksen fordi han har utøvd vold mot deg, ruser seg, kjøper sex og har en psykiatrisk sjukehistorie, kan du kontakte også barneverntjenesten og be om hjelp til å vurdere situasjonen. For mange er terskelen for å ta kontakt med barneverntjenesten høy. Hvis du også har det sånn, er en mulighet at du i første omgang ringer barneverntjenesten anonymt, altså uten å oppgi verken ditt, eksens eller barnets navn eller bosted, og ber om råd.

Her kan du lese mer om barnevernet og du finner oversikt over landets barnevernkontorer her.

Om det kommer til en barnefordelingssak, anbefaler vi deg å ta kontakt med en advokat med kjennskap til familierett. Du kan søke etter en advokat på http://www.advokatenhjelperdeg.no/.

Når det gjelder spørsmålet om å anmelde ekskjæresten din (for kjøp av sex og narkotika), kan vi ikke gi deg noe konkret råd. Ut fra det du skriver, kan vi ikke se at du har plikt til å anmelde. Et moment du bør overveie er hvordan du vurderer risikoen for at en anmeldelse kan eskalere uenigheten og konflikten mellom dere og dermed påvirke samarbeidet om barnet dere har sammen. Du må likevel selv avgjøre hva som er riktig for deg.

Vennlig hilsen
dinutvei.no