Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Utøver samboeren min psykisk vold?

Besvart: 28.12.2018

Alder: 30
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Jeg lurer på om samboeren min utøver psykisk vold, litt i det skjulte, han pirker på ting jeg gjør. I tillegg opplever jeg at han bruker ignorering aktivt og ikke svarer meg på spørsmål dersom han ikke gidder å svare eller for å «straffe» meg, hvis jeg har gjort noe galt. Jeg har mange ganger vært inne på tanken på om dette rett og slett er dårlig folkeskikk, eller om det er noe mer. Det er diffust, og vanskelig å sette ord på. Han hakker på meg, og ignorerer/unnlater å svare på spørsmål, gjerne en gang eller to i løpet av dagen/kvelden.

Han vil heller aldri bli med på sosiale tilstelninger, og det ender opp med at jeg reiser alene. Folk er ikke velkomne hjem til oss uten forvarsel. Og han vil helst ikke ha så mye kontakt med familien eller vennene mine. Han unnskylder seg alltid med at han er sjenert eller at han ikke er interessert i de ulike aktivitetene. Og når det gjelder de tingene han pirker på meg for, så sier han at han lett blir irritert.

Han kan også «klikke» lett over småting, og da skriker han, men han gjør meg aldri noe fysisk. Allikevel synes jeg det er utrygt å være der, og jeg går konstant med en klump i magen og blir i dårlig humør idet jeg går inn av døra hjemme. Håper dere kan svare meg på om dette kan karakteriseres som psykisk vold og kanskje jobbes med.

Mvh. kvinne 30 år.

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.
Dersom noen du har en relasjon til får deg til å føle deg redd, til å gjøre ting du ikke vil, hindrer deg i å leve livet ditt slik du ønsker, skader deg eller snakker nedsettende om og til deg, kan dette karakteriseres som vold.

Å nedvurdere, være likegyldig til og ydmyke andre er former for psykisk vold. Du kan eventuelt lese mer om vold og ulike former for vold her. 

Hjemmet skal være et trygt sted å bo og være. Du skriver at din samboers oppførsel gjør deg utrygg, gir deg konstant klump i magen og påvirker humøret ditt.

Det er fint at du ser og ønsker å endre denne situasjonen. Dette er noe dere kan og bør gjøre noe med. Et familievernkontor kan hjelpe dere med dette. Tilbudet er gratis og dere kan selv ta kontakt med et familievernkontor for å bestille time. Du kan lese mer om familievernet og hvor du kan finne ditt nærmeste familievernkontor her.

Du kan også snakke med fastlegen din om dette.

Lykke til!

Mvh dinutvei.no