Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Tror jeg opplevde minst ett overgrep i barndommen. Hvem kan jeg kontakte for å bearbeide det i dag?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 55
Kjønn: dame

Spørsmål

Jeg tror jeg opplevde minst ett overgrep i min barndom av en fjern slektning. Men husker ikke så mye. Men det er minner jeg stusser på. Hva kan få et lite barn til å bli sjokkert når man sitter på fanget, slik at jeg kan huske det 50 år senere? Hvorfor sluttet jeg å pusse tennene? Hvorfor gikk jeg rundt med et dynetrekk for å gjemme meg? Og hvorfor planla jeg selvmord når jeg var 9 år, selv om jeg hadde et trygt og godt familieliv?

Hvorfor begynte jeg å gråte når jeg så en film hvor en mann holder hodet hennes når hun ufører fallatio og tenker: \»Hvordan kan han gjøre det mot henne? \»

Den dag idag blir jeg trist og fortvilet når jeg husker dette. Hvem er det jeg kan kontakte for å bearbeide dette i dag? Er det psykolog via fastlege eller er det andre instanser som spesialiserer seg i forhold til voksne ofre, som gjerne ligger langt bak i tid?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Å bearbeide og finne ut av minner og reaksjoner lik de du beskriver at du har på egenhånd, er ikke nødvendigvis enkelt, og det er forståelig at du lurer på hvem du kan kontakte som kan hjelpe. Som du selv er inne på, vil minner/traumer tilbake i tid være noe en psykolog vil kunne hjelpe deg med. Vi vil anbefale deg å ta opp det du gjør i henvendelsen din til oss med fastlegen din. Sammen kan dere drøfte hva som kan være til best mulig hjelp for deg nå, og legen din kan også gi deg henvisning til psykolog/psykisk helsehjelp.

Ønsker du å snakke med noen som har god kunnskap om overgrep, også om minner og hendelser tilbake i tid, kan du kontakte et Nok-senter eller Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO). Ansatte der tilbyr ikke behandling, men kan være gode å snakke med å ha nyttige råd å gi, også om andre mulige hjelpetilbud i nærheten av der du bor. I denne artikkelen kan du lese mer om et Nok. eller SMISO-senter og hvordan å kontakte et.

Vi håper du finner rett og god hjelp, og ønsker deg alt godt videre.

Vennlig hilsen
dinutvei.no