Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Sendte nakenbilder til en mann da jeg var 13-14 år. Har tenkt på det i syv år – hva skal jeg gjøre?

Alder: 21
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Da jeg var 13/14 år gammel var det en godt voksen mann som kjøpte alkohol og snus o.l. til oss, han kjøpte for veldig mange. En dag sa han til meg at jeg kunne få 5 snusbokser hvis jeg sendte nakenbilde. Sendte bilde (fant det på google og klippet vekk hodet), og han sendte video av at han runket tilbake.

Mange år senere har jeg innsett at han spurte om barneporno. Jeg lurer på hvor mange han har bilder av, og om han fortsatt holder på. Jeg har tenkt på dette i syv eller åtte år nå og har alltid en vond klump i magen.

Hva skal jeg gjøre? Og hva vil skje videre hvis jeg gjør noe?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Du tar tak i et viktig problemområde. Både å anskaffe, oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år er både alvorlig og ulovlig i følge straffelovens §305. Det er også ulovlig å sende seksualiserte bilder og filmer til barn under 16 år.

At du reagerer på det som hendte deg, og lurer på hva du bør gjøre, er lett å forstå. Vi er derimot ikke helt sikre på hvordan å tolke deg når du snakker om «vond klump i magen». I svaret tar vi utgangspunkt i at det kan forstås på minst to måter, eller som en kombinasjon av de to:

  1. Du selv sliter med ettervirkninger av det som skjedde noen år tilbake.
  2. Du ønsker kanskje å bidra til å stoppe en godt voksen mann som kanskje har fortsatt å forgripe seg mot barn og unge gjennom å anskaffe og utveksle ulovlige bilder og filmer.

Til nr. 1

Hvis du ikke har snakket med noen om det skjedde, vil vi anbefale deg å gjøre det. Mange opplever det nyttig å snakke med noen, gjerne en fagperson, for å finne ut av hva som kan være det mest riktige for dem å gjøre og for å få best mulig hjelp.

Fastlegen kan være et sted å starte. Du kan også snakke med en helsesykepleier på en ungdomhelsestasjon eller i studenthelsetjenesten dersom du er student.

På Nok.-sentrene /sentrene mot incest og seksuelle overgrep, kan du også treffe ansatte med mye erfaring og som kan gi deg råd, tips og veiledning. Du kan lese mer om Nok.-sentrene og sentrene mot incest og seksuelle overgrep her.

Til nr. 2

En måte å forsøke å stoppe mannen på, dersom han fortsatt har en ulovlig seksuell interesse for barn, er å anmelde forholdet. Vurderer du å anmelde, kan du ringe politiet på 02800 eller møte opp på ditt lokale politikontor å få vite av politiet hva det innebærer. Hva som eventuelt vil skje dersom du anmelder, er det kun politiet som skal vurdere anmeldelsen som kan si noe om. Nok.-sentrene og sentrene mot incest og seksuelle overgrep kan også hjelpe deg å finne ut av hva som kan være en god løsning for deg.

Hvis du ikke ønsker å anmelde, men likevel ønsker å informere politiet, er en annen mulighet å bruke politiets tipstjeneste. Du kan lese mer om hvordan du leverer en anmeldelse eller tipser politiet om mulige lovbrudd her: https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/.

Nedenfor finner du to artikler fra Ung.no hvor du eventuelt kan lese mer om hva som er straffbart.

Bilder og film som seksualiserer barn (Ung.no)
Er det lov å sende nudes eller dickpics? (Ung.no)

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no