Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Samboers eks lager et helvete for henne ved trusler, psykisk terror, anklager og vender barna mot henne

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 15.06.2018

Alder: 43
Kjønn: mann/gutt

Spørsmål

Undres litt på hva man skal gjøre, når min samboers x, lager et helvette for henne og han tydeligvis ser på dette som sin livsoppgave. Fysisk vold skjedde like før hun dro fra han, for 2,5 år siden. I ettertid fortsetter det jeg mener er psykisk terror. Tenkte ting skulle roe seg ned, men virker til å eskalere. De har felles barn, som han bruker som brikker i et spill. Han prøver å ødelegge jobben hennes ved å sette fram falske påstander ovenfor hennes arbgiver. Arbeidsgiver vet imidlertid hvilket helvette hun gjennomgår. Jeg kunne fortalt om mange episoder, men det går i å bruke barna i et korstog mot henne, sende skjulte trussler, presse henne for penger og sende falske fakturaer osv osv. Regner med at det er bortkastet tid å anmelde dette til politiet? Ev hva kunne politiet hjelpe til med?I og med at lenger ikke pågår fysisk vold blir det kanskje ikke regnet som alvorlig nok. For min samboer er dette alvorlig. Hun holder på å bli ødelagt psykisk og han ødelegger også barna, slik han holder på.

Mvh

Fortvilet samboer

Svar

Hei og takk for at du skriver til oss.

Situasjonen du beskriver høres krevende ut både for deg, samboeren din og barnet/barna, og det er forståelig at du lurer på hva som kan gjøres.

Hvorvidt politiet kan hjelpe dere og eventuelt hvordan, vil blant annet avhenge av omfanget av og innholdet og alvoret i truslene og den psykiske volden. Det kan være verdt å ringe politiet på 02800 (eller oppsøke nærmeste politistasjon), be om å få snakke med noen som arbeider med vold i nære relasjoner og få en vurdering.

En annen mulighet er å kontakte en advokat som har erfaring med familievoldssaker, og få hjelp til å vurdere saken og hvilke muligheter dere har. Siden det du beskriver er psykisk vold og trusler fra en nærstående, kan samboeren din ha rett til en gratis samtale med bistandsadvokat. På denne siden til Den norske advokatforening finner dere en oversikt over advokater og arbeidsområder.

Vi anbefaler for øvrig at samboeren din tar vare på bevis på uønskede og ubehagelige kontaktforsøk, falske pengekrav, trusler osv. i form av for eksempel SMSer, mail og Facebookmeldinger. Det kan også være lurt å notere ned telefonsamtaler, med tidspunkt og foranledning/situasjon/omstendighet samt stikkord om innholdet. Slike detaljer kan være vanskelig å huske i ettertid, og kan være viktig å kunne dokumentere for eksempel hvis samboeren din skal forklare seg til politiet eller i en rettsak.

Siden din samsboers x «bruker [barnet/barna] som brikker i et spill» anbefaler vi dere også å vurdere å kontakte familievernet. Samboeren din kan be om hjelp ved et familievernkontor uavhengig av om hun og eksen har vært hos familievernet tidligere i forbindelse med samlivsbrudd og mekling om felles barn. På familievernkontoret kan hun og eksen med profesjonell hjelp drøfte og avtale hva de skal ha kontakt om, hvordan kontakten skal skje og hvordan barnet/barna best mulig kan ivaretas. Hvis eksen hennes ikke ønsker et slikt møte, kan samboeren din også på egne vegne og/eller sammen med deg ta kontakt og be om råd. Her kan dere lese mer om familievernet.

Krisesentrene gir også råd i situasjoner som den du beskriver. Ansatte på krisesentrene har lang erfaring i å hjelpe mennesker som utsettes for trusler og psykisk vold fra tidligere partnere. Tilbudet er gratis og du trenger ikke å være i akutt fare eller bo ved et senter for å få støtte, råd og hjelp. Her kan du/dere lese mer om krisesentrene.

Vi håper dere finner hjelp til å endre situasjonen dere er i, slik at både barn og voksne slipper å leve med vedvarende belastninger.

mvh
dinutvei.no