Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Mannen min vil bestemme alt

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 47
Kjønn: dame

Spørsmål

Jeg lever i et forhold preget av mye stillhet, truende stillhet. Mannen min bestemmer alt, og har kontroll over konto, telefon og hvem jeg møter. Dersom jeg skal ut, sender han drøssevis med sms, og krever at jeg sender snap på snap for å vise hvor jeg er og med hvem.

Jeg vet aldri hva jeg kommer hjem til, stillheten er så overveldende, og han er veldig ofte sint. I blant forvirrer han meg; gjemmer bilnøkler, gjennomgår telefonen min, og gjentar ofte hvor dum jeg er. Han vil ofte ha sex, gjerne temmelig brutalt, og det nytter aldri å si nei.

Jeg er så sliten, og føler meg så utrolig liten og utvisket… noe tips til hjelp?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det du beskriver er svært alvorlig og det vi kaller psykisk vold. Det er bra du tar på alvor hvordan det får deg til å føle deg, og at du spør om hjelp.

Et sted å starte, kan være å kontakte fastlegen din og fortelle om situasjonen du lever i, og hvordan den påvirker deg. Ved behov kan fastlegen henvise deg videre til andre hjelpetilbud. Her kan du lese mer om hvordan fastlegen kan hjelpe deg.

Du kan også vurdere å kontakte et krisesenter. Ansatte på krisesentre har mye kunnskap om det å leve med vold og kontroll, og kan gi gode råd og veilede deg. Du trenger ikke være i akutt fare eller ha behov for et midlertidig sted å bo for å få hjelp ved et krisesenter. På denne siden kan du lese mer om krisesentrene og få hjelp til å finne et krisesenter i nærheten av der du bor.

En tredje mulighet er å kontakte VO-linjen, en landsdekkende hjelpelinje for voldsutsatte. VO-linjen har både en telefonlinje og en chat-tjeneste hvor du kan få god informasjon og veiledning om veien videre. Les mer om VO-linjen her.

Hvis mannen din er motivert for å jobbe med hvordan dere har det, kan det også være verdt å kontakte familievernkontor. Familievernet har som oppgave å arbeide blant annet med vold i parforhold. Ved stor pågang kan det være de prioriterer barnefamilier, men det vil de eventuelt informere om dersom dere tar kontakt. Her kan du lese mer om hvordan familievernet kan hjelpe ved vold og overgrep.

Ønsker deg alt godt.

Med vennlig hilsen,

Dinutvei.no