Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Må jeg anmelde før jeg kan be om besøksforbud?

Besvart: 28.05.2018

Alder: 24
Kjønn: mann/gutt

Spørsmål

Hei, jeg har en eks kjæreste som ikke lar meg være ifred. Han sender nedlatende meldinger og ugreie meldinger, så mitt spørsmål er om jeg må anmelde han før jeg kan be om et besøksforbud mot han?

Takk på forhånd for svar 🙂

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit at eks-kjæresten din ikke lar deg være i fred, og forståelig at du ønsker at han skal slutte å sende deg “nedlatende og ugreie meldinger”.

Du kan be om besøksforbud uten å anmelde. Begjæring om besøksforbud setter du fram på din lokale politistasjon eller nærmeste lensmannskontor. Du kan lese mer om “Besøksforbud og omvendt voldsalarm” her.

Vi går ut fra at du har gitt eks-kjæresten din tydelig beskjed om at du ikke ønsker kontakt? Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du også vurdere å blokkere e-postadresse(r) og telefonnummer han bruker, slik at han ikke kan ringe deg, sende deg e-post eller skrive til deg på sosiale medier.

Vi anbefaler at du uansett tar vare på alt som kan dokumentere uønskede forsøk på kontakt fra hans side. Eksempler er SMSer, eller meldinger via e-post eller Facebook. Loggfør også telefonsamtaler og eventuelle andre handlinger fra hans side der du føler deg plaget. Det kan ellers være vanskelig å huske nøyaktig hva som har hendt, både hvis du skal begrunne et ønske om besøksforbud og hvis du en dag skulle ønske å anmelde forholdet til politiet og må avgi forklaring.

Du kan be om besøksforbud uten å anmelde. Begjæring om besøksforbud setter du fram på din lokale politistasjon eller nærmeste lensmannskontor. Du kan lese mer om “Besøksforbud og omvendt voldsalarm” her.

Du kan også vurdere å be om hjelp av en advokat til å vurdere saken og få råd om hvordan du eventuelt bør gå fram. Et første skritt kan være at advokaten kontakter eks-kjæresten din med en formell oppfordring om å la deg være i fred. Du kan søke etter en advokat på advokatenhjelperdeg.no.

Dersom du skulle ønske å snakke med noen om situasjonen du er i, kan du eventuelt kontakte et krisesenter. Krisesentrene har ansatte med lang erfaring i å hjelpe mennesker som er i liknende situasjon som deg, og kan ha gode råd å gi. Tilbudet er gratis og du trenger ikke å være i akutt fare eller bo ved et senter for å få råd og hjelp. Du kan enten ringe til et senter eller møte til samtale. Her finner du en oversikt over landets krisesentre.

Vi håper vi svarte deg på det du lurte på.

Vennlig hilsen
dinutvei.no