Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Må jeg anmelde før jeg kan be om besøksforbud?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 28.05.2018

Alder: 24
Kjønn: mann/gutt

Spørsmål

Hei, jeg har en eks kjæreste som ikke lar meg være ifred. Han sender nedlatende meldinger og ugreie meldinger, så mitt spørsmål er om jeg må anmelde han før jeg kan be om et besøksforbud mot han?

Takk på forhånd for svar 🙂

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er forståelig at du ønsker at eks-kjæresten din skal slutte å sende deg nedlatende og ugreie meldinger.

Du kan be politiet om besøksforbud uten først å ha anmeldt forholdet. En begjæring om besøksforbud setter du fram på din lokale politistasjon eller nærmeste lensmannskontor. Du kan eventuelt ringe politiet på 02800, forklare hva det gjelder og spørre om du kan få et møte med dem. Her kan du lese mer om «Besøksforbud og omvendt voldsalarm».

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du blokkere e-postadresse(r) og telefonnummer han bruker, slik at han ikke kan ringe deg eller sende deg meldinger. Vi anbefaler også å ta vare på alt som kan dokumentere uønskede forsøk på kontakt fra hans side. Eksempler er SMSer, meldinger via e-post eller sosiale medier. Loggfør også eventuelle andre handlinger fra hans side der du føler deg plaget. En slik dokumentasjon kan være nyttig å ha dersom du en dag skulle ønske å anmelde forholdet til politiet.

Du kan også vurdere å be om hjelp av en advokat til å vurdere saken og få råd om hvordan du kan gå fram. Et første skritt kan også være at advokaten kontakter eks-kjæresten din med en formell oppfordring om å la deg være i fred. Du kan søke etter en advokat på advokatenhjelperdeg.no.

Dersom du skulle ønske å snakke med noen om situasjonen du er i, kan du kontakte et krisesenter. Ansatte der har lang erfaring i å hjelpe mennesker som er i liknende situasjon, og kan ha gode råd å gi. Tilbudet er gratis og du trenger ikke å være i akutt fare eller bo ved et senter for å få råd og hjelp. Du kan enten ringe til et senter eller møte til samtale. Her finner du en oversikt over landets krisesentre.

Vi håper vi svarte deg på det du lurte på.

Vennlig hilsen
dinutvei.no