Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Kan jeg anmelde tidligere partner for psykisk vold?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 29
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei! For fem år siden kom jeg meg halvveis ut av et forhold som var dårlig for meg. Det har først det siste året gått opp for meg at forholdet var preget av psykisk vold. Vi rakk å få et barn før jeg «kom meg ut». Ofte kunne partneren min si ting som «du skal være glad jeg gidder å være sammen med deg», «du er faen så dum», «du fortjener ikke meg», «uten meg hadde du vært ei død ….», det er mange mer eksempler.

Jeg husker spesifikt en gang vi var hos hans familie, og han sa ting som at jeg var tjukk, ekkel og lignende. Jeg husker enda hvor vondt det gjorde, og til slutt fikk han beskjed av familiemedlemmene om å slutte. Svaret hans var at jeg måtte tåle såpass. Under dåpen til barnet vårt påpekte min bror at partneren min gjorde lite. Senere den kvelden mens jeg stellet babyen vår, kom han inn på badet og «hveste» til meg at han skulle drepe hele familien til broren min, fordi han ydmyket ham foran sine venner og familie. Han kastet meg ut av leiligheten vår, både før, under og etter svangerskapet. Når han ruset seg, fikk jeg beskjed om at det var min feil fordi jeg gjorde sånn og sånn.

I dag har vi vært på mekling, og jeg var veldig nervøs før timen. Under timen eksploderte han i sinne, og jeg føler at alt som har vært før ble på en måte dratt opp igjen. Nå er det på tide for meg å bearbeide det som skjedde under forholdet, og få rettferdighet. Kan jeg anmelde nå, hva vil så skje? Vil jeg bli trodd, vil det ha noe for seg? Det er fem år siden bruddet som tidligere nevnt. Er det foreldet? Jeg er lei av å være redd og nervøs for ham, og kjenner fysisk ubehag og psykisk «matthet» av å måtte være i nærheten av ham.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er godt du kom deg ut av forholdet, men vondt å lese hva du ble utsatt for og at du er redd og nervøs for eksen din.

Du spør om du kan anmelde nå, og det kan du. Hvordan politiet vil vurdere anmeldelsen, om den vil føre til en tiltale og eventuelt straff, er derimot ikke mulig å forutsi. For noen kan det å anmelde oppleves som viktig å gjøre, uavhengig av utfallet. For andre kan det oppleves belastende, særlig om saken blir henlagt. Det kan være verdt å merke seg at dersom en sak henlegges, trenger ikke det å bety at den som anmeldte ikke ble trodd på.

Regler og lover knyttet til foreldelse er kompliserte. Å vurdere hvorvidt en sak er foreldet forutsetter både juridisk kompetanse og detaljkunnskap om hva som har skjedd. Ønsker du en vudering av saken din før du eventuelt anmelder, anbefaler vi deg å kontakte en advokat. Utsatte for mishandling i nære relasjoner, kan ha krav på en gratis samtale med en bistandsadvokat før de bestemmer seg for om de vil anmelde. Dersom du kontakter en bistandsadvokat, spør om forholdet du tar opp gir rett til en slik samtale. I denne artikkelen kan du lese mer om rett til bistandsadvokat og hvor du søker etter en.

Et alternativ til å anmelde, kan være å melde saken inn til konfliktrådet. Et slikt møte fordrer at begge parter er villige til å stille og drøfte saken. Hvis du er usikker på om du ønsker et slikt møte, eller har spørsmål knyttet til dette, kan du kontakte ditt lokale konfliktråd og snakke med dem før du bestemmer deg. Alle ansatte og meklere der har taushetsplikt. Du kan lese mer om konfliktrådet her.

At du er redd for eksen din, er viktig å ta på alvor. Ansatte på et krisesenter har mye erfaring i å møte mennesker i liknende situasjon som den du er i. De kan tilby støtte, råd og informasjon, også om andre hjelpetilbud. Du trenger ikke å være i akutt fare eller bo ved et senter for å få hjelp. Her kan du finne ditt nærmeste krisesenter.

Du skriver at dere har vært til mekling. Familievernet kan også hjelpe dere med hvordan dere skal kommunisere og samarbeide videre om felles barn. Eventuelt kan du be om en samtale alene for informasjon og råd. Her kan du lese mer om hvordan familievernet kan hjelpe ved vold og overgrep.

Vi håper ellers du har familie og venner du kan snakke med og som støtter deg, slik at du ikke må stå i denne situasjonen alene.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no