Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Ei jente fortalte i hemmelighet om at faren hadde forgrepet seg på henne. Hun har småsøsken. Hva kan jeg gjøre?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 26.12.2017

Alder: 25
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei!

Jeg fikk vite for en god stund siden fra ei jente på vors at hun hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep av faren mens hun var barn, og hun fortalte meg dette siden jeg skulle love å ikke si noe videre.

I ettertid har jeg tenkt mye på hvor fælt det faktisk er og at hun ikke ville anmelde pga moren ville bli knust. Jeg vet helt ærlig ikke hva jeg kan gjøre med dette, fordi jeg vet at faren har små barn fortsatt og jeg synes dette er ekkelt at det kan være at dem også blir utsatt for dette.

Hva kan jeg og bør jeg gjøre? Har ikke kontakt med noen i denne familien.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss. Vi beklager forsinket svar.

Du har en sunn reaksjon på det du ble fortalt på fest. Vi støtter deg i det at du er bekymret for jentas søsken.

Det var kanskje ikke tilfeldig at jenta fortalte nettopp deg om dette? Vi anbefaler deg i første omgang å snakke med henne på nytt, gi åpent uttrykk for din bekymring og at du synes det er vanskelig å sitte på slik informasjon uten å gjøre noe med det. Kanskje du kan motivere henne til å snakke med noen som kan ta grep for å sikre småsøsknene? Eventuelt kan du – hvis det ikke blir for vanskelig for deg – tilby deg å hjelpe henne å ta kontakt med – og eventuelt også følge henne til – en instans som kan hjelpe.

Instanser som kan hjelpe og som kan gi råd er et støttesenter mot incest og seksuelle overgrep eller barnevernet der familien bor. En annen mulighet er Alarmtelefonen for barn og unge116111. Politiet kan også gi råd og kan kontaktes på telefon 02800. Alle disse stedene kan du/dere (i første omgang) kontakte anonymt, dersom du/dere ønsker det, og det er ingen forutsetning at saken anmeldes.

Et tilleggsargument for å «ta bladet fra munnen» og snakke med noen, er at jenta selv kan få hjelp til å bearbeide det som har skjedd – hvis hun trenger det. På støttesentrene mot incest og seksuelle overgrep treffer man ansatte som har bred erfaring og god kunnskap om seksuelle overgrep.

Dersom jenta selv vegrer seg for å ta kontakt med én av instansene ovenfor, anbefaler vi at du – for din egen del – tar kontakt og ber om råd. Ikke alle hemmeligheter skal holdes. Du skal ikke trenge å sitte alene med ansvaret for å avverge eventuelle nye overgrep.

Hvis ikke dette ga svar på det du lurte på, eller du har andre spørsmål, er det bare å kontakte oss igjen.

Vennlig hilsen
dinutvei.no