Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Hvordan skal jeg fortelle moren min at jeg ble voldtatt som barn?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 05.04.2018

Alder: 27
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Hei, jeg ble voldtatt som 9/10 åring.

Dette skjedde når vennine av min mor skulle passe meg og mannen måtte passe meg så gjorde ting mot meg mange ganger, jeg har siden da ønsket å fortelle til min mor,

Hvordan går fram i sånt ?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Etter å ha opplevd noe så alvorlig som voldtekt som barn, er det forståelig at du ønsker å fortelle om det til moren din.

Mange synes det er vanskelig å snakke om seksuelle overgrep, og det er ikke uvanlig at det kan gå lang tid før en klarer å fortelle. Noen synes at det vanskeligste er å komme i gang, og å vite hva en skal si. Kanskje det kan være nyttig å forberede deg litt på hvordan du vil starte samtalen – om du for eksempel kan si at du trenger å snakke med henne om noe alvorlig som skjedde deg som barn, at du lenge har ønsket å fortelle, men at det er vanskelig. Forsøk å gjøre det enkelt. Kanskje kan det hjelpe deg å tenke på at moren din er en av de nærmeste til å kunne støtte deg, og at nettopp det å støtte deg er noe hun sikkert ønsker å gjøre. Samtidig kan det være lurt å forberede deg på at hun kan trenge litt tid for å kunne være der for deg på den måten du ønsker og trenger.

For å få gode råd og tips om hvordan du kan snakke med moren din, kan du ringe gratis til Telefon for Incest og seksuelt misbrukte på 800 57 000. Her vil du finne ansatte som har lang erfaring i å snakke med mennesker som har opplevd seksuelle overgrep, blant annet om hvordan å fortelle om overgrepene til sine nærmeste. Du trenger ikke å si hva du heter dersom du ønsker å være anonym. Eventuelt kan du kontakte et senter mot incest og seksuelle overgrep i nærheten av deg. For mer informasjon om, og oversikt over sentre mot incest og seksuelle overgrep, se https://dinutvei.no/seksuelle-overgrep/hva-er-smiso-incest/

Det er ikke uvanlig å ha mange slags følelser og reaksjoner etter overgrep, og mange finner det nyttig å snakke med noen for å bearbeide det som har skjedd. Du skriver ikke noe om du har snakket med andre om det du ble utsatt for, men dersom du skulle ha behov for å snakke med noen – kanskje en profesjonell, er det noe du kan ta opp med fastlegen din. Legen kan være en god samtalepart, eller henvise deg videre til annen hjelp dersom det er aktuelt.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen
dinutvei.no