Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Han truer med å drepe seg selv hvis jeg gjør det slutt

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 15.06.2018

Alder: 18
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

jeg har prøvt i omtrent et halvt år å komme meg ut av et forhold som ikke har vært noe bra for meg. forholdet vårt har vart i ca 1.5 år, hvor det i starten var ganske bra, med untak at han virket ganske kontrollerende. Han skulle altid vite hvor jeg var, hvem jeg var med ,eller om det var andre gutter der. Han stolte aldri på meg når jeg var i sosiale situasjoner med det motsatte kjønn, og ikke altid veninner heller. Noe som resulterte i at jeg droppet veldig mange fester og andre sosiale aktiviteter med både veninner og guttevenner.

Han dumpet meg frem og tilbake fordi han var så usikker på meg, kalte meg nedsettende ting som hore og truet med å slå opp med meg, og til og med drepe og slå meg gjentatte ganger. Men jeg elsket han og trodde jeg kunne forandre han, så selvfølgelig kom jeg altid tilbake til han, når han angret å ville ha meg tilbake. Jeg tenkte at det bare var ubetydelige ord han sa når han var sint. Men for omtrent ett halvt år siden så sluttet dette mønsteret, fordi jeg hadde fått nok av hans kontrollerende og skummle oppførsel. jeg gikk ikke lenger tilbake til han. men jeg har enda ikke, etter 6 månder klart å avslutte kontakten med han. han maser på meg hele tiden og truer med med å drepe seg selv hvis ikke jeg er sammen med han. jeg er en jente med veldig medlidenhent og jeg vet at jeg er et lett offer for slike gutter som han, fordi jeg er så lett å manipulere. jeg klarer bare ikke å få han ut av llivet mitt, jeg vil jo ikke at han skal dø. men jeg orker ikke mer nå. I løpet av de 6 måndene har han ikke vært noe slem mot meg verbalt, med å true meg med å drepe meg osv, så jeg føler ikke at jeg kan skylde på det lenger. For i følge han har han «endret seg» Det kan godt hende han har det men jeg tør ikke å stole på det.

Har dere noen tips for hva jeg kan gjøre for å bli kvitt han? annet enn å blockere han over alt å ignorere han? fordi da er jeg redd for at han dreper seg slev ettersom han ikke har noen andre enn meg i livet sitt. jeg vil bare at han skal forstå, og være enig med meg om at vi ikke fungerer bra sammen. Men jeg klarer ikke å bare ignorere han for jeg får så vondt av han. han har ikke hatt det letteste livet akuratt. men jeg orker ikke være med han mer… hva skal jeg gjøre for å avslutte dette forholdet uten trussler om å drepe seg selv eller «ødelgge livet mitt» som han også har truet meg med?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er trist at du opplever det du gjør, og det er forståelig at du lurer på hva du kan gjøre når en annen truer med å ta sitt eget liv, eller å ødelegge ditt, dersom du avslutter forholdet dere har. Et forhold kan ikke være basert på trusler, og ingen bør være sammen med noen fordi de truer med selvmord, eller annet, hvis forholdet avsluttes. Det er derfor bra at du holder fast ved å ikke være sammen med han mer. Mange har som du, opplevd at det kan være vanskelig å avslutte et forhold, til tross for et sterkt ønske om å komme ut av det. En del bruker lang tid, og går flere runder med seg selv før de klarer det. Selv om du synes det er vanskelig å bryte helt, skal du vite at det er mulig og noe du kan få hjelp og støtte til å gjøre. Vi vil anbefale deg å snakke med noen som kan ha gode råd å gi deg. Ved videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærere og rådgivere som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser hvis det er behov for det. Alternativt kan du ta opp situasjonen du er i med fastlegen din.

Under finner du artikler om hvordan skolehelsetjenesten og fastlegen kan hjelpe ved vold og overgrep.

Å kunne vise medlidenhet og omsorg er gode egenskaper, og det er ikke nødvendigvis slik at det gjør deg til «et lett offer for slike gutter som han» eller lett å manipulere. Det kan derimot være viktig å tenke over at medlidenhet ikke trenger å bety at du ikke skal stille krav til en annen, om hverken å true eller kontrollere deg. Det er han som må ta ansvar for at forholdet kan avsluttes uten trusler. Når noen tenker på, og/eller truer med å ta sitt eget liv, samt ødelegge andres, kan de trenge en profesjonell å snakke med. Du kan ikke være en behandler eller en terapeut for han, og det finnes flere steder han kan få hjelp. Helsesøster på skolen, en helsestasjon for ungdom eller fastlege kan være til hjelp for han i denne situasjonen.

Dersom du ønsker å snakke med noen andre enn de vi allerede har nevnt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116111. Alarmtelefonen er åpen fra klokka 15.00 – 08.00 hver ukedag og hele døgnet i helgene. Det er gratis å ringe og du kan være anonym dersom du ønsker det.

Vi ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen

dinutvei.no