Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Forsøkt misbrukt da jeg var 7 år. Er det noe vits i å anmelde nå?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 38
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Jeg ble forsøkt misbrukt da jeg var ca 7 år. Dette var på slutten av 80 tallet. Jeg vet navnet hans. Er det noe vits i å anmelde nå? Er redd for han skal gjøre det samme med noen andre.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er leit å høre hva du ble utsatt for da du var syv, og at du i dag er redd for at det samme skal skje noen andre.

Du spør om det er noe vits i å anmelde. Det kan det være, men det er ikke mulig for oss å forutsi hvordan politiet vil vurdere anmeldelsen. Det er en stund siden dette skjedde. Hvorvidt forholdet kan være foreldet noe politiet vil måtte vurdere dersom du anmelder. Ønsker du å anmelde, kan du eneten gå til ditt lokale politi, eller ringe de på 02800, å si at du ønsker å levere en anmeldelse.

Hva gjelder foreldelse, så er lover og regler knytta til det kompliserte. Om et forhold er foreldet eller ikke, avhenger blant annet av strafferammen for handlingen, tidspunktet det skjedde, alderen til den fornærmede og hvilket lovverk som gjaldt da det straffbare forholdet skjedde. Det er ofte nødvendig med en del informasjon og juridisk kompetanse for å si om et forhold er foreldet eller ikke. Ønsker du å få en vurdering av saken din, eventuelt før du går til politiet, kan du kontakte en bistandsadvokat. En bistandsadvokat kan også være med deg når/hvis du anmelder forholdet. Du kan søke etter en bistandsadvokat i oversikten over faste bistandsadvokater fra domstolen.no, eller på Advokatenhjelperdeg.no. Inne på sistnevnte side velger du «Finn Advokat», klikk deretter på «Flere valg» og til slutt «Advokatens rolle». Her velger du bistandsadvokat og du vil få en oversikt over bistandsadvokater i ditt fylke eller kommune. Spør eventuelt om forholdet du tar opp, gir rett til en gratis samtale.

Utsatte for kriminelle handlinger som vurderer å anmelde, kan også kontakte et Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Du kan ringe de på 800 40 008, eller finne ditt nærmeste senter i oversikt over alle landets støttesentre for kriminalitetsutsatte på dinutvei.no (kryss av for støttesenter under «Type tilbud»).

Håper svaret er til noe nytte.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no