Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er i et forhold der jeg ofte blir såret, og jeg vet ikke hvem som har rett.

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 24
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Jeg er i et forhold der jeg ofte blir såret av ting som blir sagt. Hvis jeg forteller om ting som har skjedd i kranglene våre til andre, forteller en del meg at de tingene som skjer ikke er normalt. Mannen min er derimot uenig og mener at han har rett til å gjøre det han gjør. Jeg skulle gjerne forstått bedre hva som skjer, og om det er psykisk vold. Eller om det er han som har rett, og at dette er innafor og at det er jeg som må endre meg.

Det som skjer er at han ofte kan bli veldig sint i en diskusjon. Han er aldri fysisk, men han kan velge å be meg holde kjeft dersom han er lei av diskusjonen. Han har også sagt til som at vi like godt kan droppe forholdet fordi han ikke gidder mer, selv om dette er mer sjeldent. Han har også kalt meg sosiopat ved et tilfelle. Jeg syns det er vanskelig å snakke med ham om dette, da han alltid vrir det over til at det handler om min oppførsel og at jeg irriterer ham med at jeg tar opp ting flere ganger, eller at han mener jeg ikke får med meg hva han sier.

Han angrer ikke på det han sier eller gjør i kranglene. Det har også lite til ingenting å si at jeg blir såret av det han sier, ettersom det etter hans mening var selvforskyldt. Det oppleves veldig vanskelig å vite hva jeg skal gjøre med dette. I det siste har jeg ofte bare valgt å ta det til meg og holde kjeft, men det gjør veldig vondt. Samtidig tør jeg ikke lenger å si i mot, av frykt for at han skal bli mer sint og si ting som sårer enda mer.

Jeg føler på meg at dette ikke er greit, men det hjelper lite når han er uenig og sier at det er jeg som er overfølsom og tar ting for mye til meg. Og jeg vet ikke hvem som har rett.

Jeg håper dere kan gi meg noen svar og råd. Tusen takk for all hjelp uansett.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

At du ofte blir såret og lurer på om du blir utsatt for psykisk vold i forholdet ditt, er alt annet enn greit. Hva som oppleves som «innafor» å si til andre, kan selvfølgelig variere fra person til person. Ikke å respektere andres grenser for hva de føler at er OK eller ikke, er imidlertid ikke «innafor».

Ønsker dere å fortsette forholdet deres, kan det være viktig at kjæresten din får innsikt i at måten han oppfører seg på, sårer deg. Du skriver det er vanskelig å snakke med ham om dette. Opplever du at du ikke når gjennom til ham med at situasjonen bør endres, kan kanskje et familievernkontor hjelpe. Der kan dere sammen med en tredjepart snakke om hvordan dere kan bedre kommunikasjonen og forholdet deres. Det fordrer at kjæresten din er villig til å være med. Her finner du oversikt over landets familievernkontorer.

Ønsker du å snakke med noen for din egen del, kan du kontakte VO-linjen på chat eller telefon 116 006.
Du kan også ta opp hvordan du har det med fastlegen din. Legen kan være en god samtalepart og også henvise deg videre til annen hjelp hvis det skulle være aktuelt.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no