Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er det vold når mannen min bestemmer over og kontrollerer meg?

Alder: 33
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei.

Jeg er gift med en mann og vi har 2 barn sammen. Vi har hatt problemer fra starten av vårt forhold som er i 8 år. Han har hele tiden ønsket å bestemme hvem jeg får være med, hvor ofte jeg får jobbe.

Han har all kontroll over min telefon og sosiale medier. Han bestemmer hva jeg kan ha på meg av klær og om jeg ønsker å være med på jentekveld, blir han veldig sint. Jeg må spørre han flere dager/uker i forveien. Hvis jeg drar selvom han viser misnøye, kan straffe meg iform av aggressivitet og han sier at jeg ødelegger familien og kun tenker på meg selv. Han truer med selvmord, de gangene jeg har sagt jeg ikke orker mer. Han får meg alltid til å bli. Han er mye sint  på både ungene og meg. Han kjefter mye. Han selv drar og gjør hva han vil. Dette er en liten brøkdel av hva jeg lever i.

Er dette en form for vold?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det du beskriver du blir utsatt for, kan være en form for vold. Å bli kjeftet på og kontrollert slik du blir, er alt annet enn greit. Hva det gjør med deg er viktig å ta på alvor.  

Mange finner det nyttig å snakke med en fagperson når de er usikre på hva de opplever og hva de kan gjøre. Steder du kan kontakte for å få råd og som har ansatte med god kunnskap om ulike former for vold, er Vold- og overgrepslinja på 116 006 eller et krisesenter. Du trenger ikke å være i akutt fare eller å bo på et senter for å få råd, støtte og hjelp. Fastlegen din kan også være en god samtalepart og henvise deg videre til annen hjelp om det er aktuelt..

I denne artikkelen kan du eventuelt lese mer om ulike former for vold.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no