Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Er det straffbart å true noen til sex? Voldtatt av kjæreste

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 28
Kjønn: dame

Spørsmål

Hei. Opplevde overgrep for noen år tilbake av min daværende samboer. Han hadde analsex med meg mens jeg var så full at jeg omtrent var bevisstløs, dvs jeg våknet overhode ikke under akten, og merket det ikke før dagen etter. Jeg hadde tidligere gitt uttrykk for at analsex var noe jeg ikke ønsket, så han valgte heller å gjøre det når jeg ikke var i en responsiv tilstand.

Jeg er klar over at dette er ulovlig, jeg visste det også da men da han var partneren min trodde jeg dette var noe han hadde rett til å gjøre og syns det hele ble svært vanskelig. Jeg leste meg litt opp på temaet og fant fort ut at dette var voldtekt. Etter det hadde skjedd 4 ganger etter jeg hadde vært på byen ble jeg sur, hadde tidligere bedt han slutte men den siste gangen sa jeg at dette faktisk er straffbart.

Fast forward ca. fem år. Jeg slet med veldig angst og depresjon og det er veldig vanlig å lite sexlyst når man sliter psykisk. Han presset meg, truet med å slå opp, slo opp, kastet meg ut, nektet å la meg sove og brukte trusler og vold om jeg ikke sa ja til sex. Så jeg endte med å si ja til slutt, for å så bare ligge der som om jeg en dukke. Dette har preget mitt forhold til meg selv, til senere partnere og menn generelt. Jeg har også slitt mye med depresjon siden og går i terapi pga dette. Jeg ønsker å anmelde, men er det slik at det ikke er straffbart om man truer til seg sex?

Jeg vet at det er ulovlig å ha sex med noen som ikke er våkne, men syns det er litt uklart at det han gjorde mot slutten av forholdet vårt også er straffbart? For meg er det å anmelde en del av prosessen jeg tror jeg må gjennom for å ha det bedre. Setter stor pris på svar da jeg ønsker å få råd om hvordan jeg skal gå frem ift dette.

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre hva du opplevde i forholdet ditt og at du har slitt med depresjon siden. Vi håper at du nå får den støtten og hjelpen du har behov for.

Alle seksuelle handlinger skal alltid skje frivillig. Det er ulovlig å true noen til sex. I Norge kan du bli straffet for voldtekt dersom du har seksuell omgang ved bruk av tvang, trusler, makt eller vold, eller med noen som er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Du forteller at han brukte trusler og vold, noe som altså ikke er lov. Her finner du informasjon om hva straffeloven sier ved voldtekt og seksuelle overgrep.

Ønsker du å få en vurdering av saken, eventuelt å drøfte den før du går til politiet, kan du kontakte en bistandsadvokat. Utsatte for voldtekt og andre seksuelle overgrep kan ha rett til gratis samtale med en bistandsadvokat før de bestemmer seg for om de vil anmelde. I denne artikkelen kan du lese mer om retten til bistandsadvokat og hvordan du søker etter en.

Ønsker du å snakke med noen som har god kunnskap om voldtekt og uønskede seksuelle handlinger, kan du kontakte Dixi ressurssenter mot voldtekt. De kan være gode å snakke med og også ha informasjon blant annet om hvordan du kan gå fram hvis du vil anmelde. Her kan du lese mer om Dixi og hvordan du tar kontakt.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen
dinutvei.no