Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

En kompis fortalte meg at dama hans slår ham og hunden deres

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 16.05.2018

Alder: 23
Kjønn: annet

Spørsmål

Hei! Jeg har en kompis som fortale meg (riktignok på en fest) at dama hans slår han. Det virket som det var snakk om en del fysisk, men også psykisk vold. De bor sammen i en leilighet eid av faren til kompisen, men har ikke skrevet under på samboerkontrakt eller lignende. Så da er vel situasjonen at dama ikke har noe hun skulle sagt hvis hun blir kastet ut? Eventuelt hvis man pakker sammen alle sakene hennes og skifter lås. Eller?

Noe som det virket som holder kompisen min igjen i dette forholdet er at de har en hund sammen som hun har betalt for. Kompisen sier at hun også har slått hunden flere ganger. Hva kan man gjøre med dette? Han har prøvd å kjøpe den fra henne, men foreløpig uten hell. Kan man annmelde til politiet og få gjort noe der? Trenger han noe form for bevis?

Takk for hjelpen!

Svar

Hei.
Takk for henvendelsen din – og for at du bryr deg. Det er godt at vennen din har deg å snakke med og få støtte av.

For noen kan det være vanskelig å avslutte et samboerforhold, også et som er voldelig og som en ønsker å bryte ut av. Da kan det være nyttig å snakke med noen som har kunnskap om vold og om hvordan vold virker.

Ansatte på krisesentrene har lang erfaring i å snakke med mennesker i lignende situasjon som vennen din, og kan ha gode råd å gi. Du trenger ikke å være i akutt fare eller bo på et senter for å få hjelp og man kan ringe og/eller komme dit for en samtale. Også pårørende kan kontakte krisesentrene for råd og hjelp til å vurdere situasjonen. Her kan du lese mer om krisesentrene og du finner en oversikt over landets krisesentre her.

Fastlegen kan også være en god samtalepartner, og kan eventuelt henvise vennen din videre til annen hjelp dersom det skulle være aktuelt.

Hvis vennen din synes det er vanskelig å kontakte hjelpeapparatet, er det noe du eventuelt kan hjelpe ham med.

Vold, både mot dyr og mennesker, er alvorlig og uakseptabelt, og kan – avhengig av hva slags handlinger det er snakk om – også være straffbart. Dersom vennen din ønsker å anmelde samboeren sin for vold mot seg eller hunden, kan han gjøre det. Det er politiets oppgave å avdekke eventuelle bevis, og vi kan ikke på forhånd uttale oss om hva som er tilstrekkelig bevis. Hvis vennen din skulle ha noen form for dokumentasjon som støtter opp om det han forteller (bilder, opptak, e-poster, SMS-er, vitneutsagn) er det viktig at han tar vare på det og opplyser politiet om det.

Vi håper vi ga deg svar på det du lurte på og håper det ordner seg til det beste for vennen din.

mvh
dinutvei.no