Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Blir rasende på barna – må jeg søke hjelp?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: 40
Kjønn: dame

Spørsmål

Jeg er en mor med høyere utdanning som selv jobber med barn og unge. På jobb er det lett å være tålmodig, og jeg blir svært sjelden, kanskje aldri, sint. På hjemmebane er det ikke slik. Alle barna mine har opplevd at jeg har blitt rasende, kastet ting, dyttet dem hardhendt opp/ ned trappa, tatt dem litt for hardt i armen osv. De har blitt redde og lei seg.

Triggerne er som regel at de ikke hører på beskjed, er frekke i munnen osv. Jeg har alltid reparert og påtatt meg skylden, og det går som regel lang tid til neste sinneutbrudd. Jeg er klar over hvor skadelig dette kan være, og jeg har enorm skyldfølelse. Samtidig lurer jeg på om jeg MÅ søke hjelp, da jeg vet at jeg i 99 % av årets dager er en kjærlig, varm og god nok mor.

Dette syns jeg er svært vanskelig, og jeg vet at jeg burde klare å holde meg for god for slike skremmende reaksjonsmønstre. Barna begynner å bli store, og det er den yngste i midten av barneskolen som nok får kjenne vreden min mest nå. Hva bør jeg gjøre, synes dere?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Først – det står veldig respekt av ærligheten og innsikten du viser. Du vet du er en kjærlig mor, men også at sinneutbruddene du beskriver at du av og til får, kan være skremmende og skadelig for barna. At du synes dette er vanskelig, er forståelig.

Hvor sint du kan tillate deg å bli, og hvor grensen går for når sinnet ditt kan bli skadelig for barna dine, er ikke enkelt å svare på. At du som fagperson som arbeider med barn og unge selv er i tvil om du handler rett, er kanskje en indikasjon på at du bør snakke med noen og kanskje også trenger verktøy til å arbeide med egne reaksjoner og eget sinne?

En mulighet er Foreldresupport, som er en gratis og anonym telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner med barn under 18 år, og som driftes av Mental helse.

Fastlegen din kan også ha råd til hvordan du kan jobbe med eget sinne og kan eventuelt også henvise deg til annen helsehjelp om det er aktuelt.

Videre har familievernet kurs i sinnemestring og sinnemestringsveiledning for foreldre.

Les mer om familievernet her.

Vi kan også anbefale Bufdirs nettside Littsint – Sinnemestring for foreldre hvor kan du finne nyttige råd samt gratis nettkurs i sinnemestring for foreldre. Her finner du også informasjon om andre hjelpetilbud.

Vi ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen oss i dinutvei.no