Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Befølt av bestefar – er det noen vits i å anmelde det nå?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Besvart: 01.12.2017

Alder: 41
Kjønn: kvinne/jente

Spørsmål

Jeg ble befølt på brystene av min bestefar mange ganger gjennom flere år fra jeg var veldig liten til jeg var rundt 13 år. Han døde for ca 10 år siden. Først da jeg var rundt 25 år hadde jeg mot til å fortelle om det til min nærmeste familie. Jeg vurderte å anmelde det da jeg først fortalte om det, men fikk ingen støtte til det fra dem jeg snakket med (familiemedlemmer). Derfor følte jeg at jeg ville stå helt alene mot resten av slekta og bestefar. Nå har jeg flere som tar meg alvorlig og tror på meg. Er det noen vits å anmelde det nå? Det ville jo i så fall bare være for min egen del, og ikke få noen egentlige konsekvenser for noen. Hva ville skjedd med anmeldelsen?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.
Først vil vi si at det er leit at du har opplevd å bli befølt av bestefaren din. Det er bra at de rundt deg nå tror på deg og tar deg på alvor.

Lover og regler knyttet til foreldelse er ganske kompliserte, og avhenger blant annet av hva slags handlinger/overgrep det er snakk om, strafferammen for handlingen(e), hvor gammel du var da det skjedde og hvor langt tilbake i tid overgrepene skjedde med mer.
Med bakgrunn i informasjonen du har gitt oss, tenker vi at dette forholdet kanskje er foreldet, men siden reglene er såpass kompliserte, anbefaler vi deg å kontakte en bistandsadvokat for å få vurdert saken din. En bistandsadvokat kan også forklare deg mer om hva det innebærer å anmelde, om krav til bevis og om reglene for foreldelse. Hva som vil skje med en eventuell anmeldelse er vanskelig å forutsi, men dette er noe du kan spørre en bistandsadvokat om. Du kan søke etter en bistandsadvokat med kjennskap til seksuelle overgrep på  www.advokatenhjelperdeg.no. Du kan også ringe Landsforeningen for voldsofre på telefon 481 00 555, å snakke med en advokat gratis der. Du finner informasjon om dette her: http://www.voldsoffer.no/advokathjelp/

Du skriver ikke noe om du har fått hjelp til å bearbeide det du har opplevd. Hvis du ønsker å snakke med noen som har kunnskap om seksuelle overgrep, og som også kan ha tips om en bistandsadvokat med kjennskap til tematikken, kan du kontakte et senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO). Eventuelt kan du ta opp dette med fastlegen din, som kan være en god samtalepart og henvise deg videre hvis det skulle være aktuelt.

Dersom du ikke opplever at du fikk svar på det du lurte på, eller har andre spørsmål, er det bare å kontakte oss igjen.

Vennlig hilsen
dinutvei.no