Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

9 ting du må vite om vett på nett

Mann i grå hettejakke med uutgrunnelig uttrykk i ansiktet.

Godt nettvett handler ikke bare om hva som er ulovlig. Det handler også om å unngå normalisering av overgrep og krenkelser digitalt. Her er dinutvei.no sine tips til hvordan du kan opptre på nett uten å skade andre.

1. Vit hva du kan ta imot og dele digitalt

Ikke del krenkende eller private bilder, filmer, lydopptak eller informasjon om andre. Ikke bestill eller ta imot bilder eller videoer som seksualiserer barn eller viser overgrep mot barn. Først og fremst er det svært skadelig for den som rammes. For deg kan det gi bot eller et opphold i arresten. Det er sjeldent særlig luksuriøst.

2. Meld fra før du deler

Frista til å sende en dickpic? Eller bilder av andre kjønnsorganer? Sjekk først om den andre vil ha det.

3. Tilpass aktiviteten etter situasjonen

Gjør løpende vurderinger og tilpass aktiviteten din. Blir du spurt om å slette bilder og videoer du har av noen, gjør det. Vis respekt og vær smart.

4. Ta hensyn til andres signaler

Sett deg inn i hva andre ønsker. Det er ikke sikkert det er det samme som du vil. Virker en relasjon å bli krevende, søk heller kontakt med noen som har et gjensidig ønske om det.

5. Vær forberedt på å bli avvist

Husk at en relasjon kan endre seg. Har noen blokkert deg slik at du ikke kan ringe dem, sende e-post eller meldinger på sosiale medier, så kan du anta at det ikke vil hjelpe å prøve igjen med skjult nummer og falske profiler.

6. Ta trygge veivalg

Bevisste og gode veivalg er viktig for å unngå å skade andre. Selv om det du gjør virker ufarlig for deg, kan det utløse skred av frykt hos andre.

7. Bruk ditt moralske kompass

Respekt for andres grenser fungerer alltid. Sosiale opplevelser blir både bedre og lovlige når alle føler seg trygge og ingen opplever å bli presset til noe, utlevert, plaget eller forfulgt. Les mer om digital vold og konsekvenser etter vold her.

8. Stopp i tide. Husk det er ingen skam å la være

Planlegger du å kontakte noen som ikke ønsker kontakt med deg? Eller å dukke opp uanmeldt der hen bor, jobber, trener og handler? Revurder planene, og unngå handlinger som kan skremme andre, digitalt eller fysisk.

9. Søk hjelp om nødvendig

Ikke vent med å søke hjelp hvis du merker at du ikke klarer å la være å handle på måter som kan plage og skade andre. Du finner oversikt over hjelpetilbud her.