Alder: 45
Kjønn: dame
Spørsmål
Jeg er mamma til en jente på 25 år, som ble seksuelt misbrukt da hun var 5 år av sin far. I dag er hun rusmisbruker, men klarer ennå ikke erkjenne det som skjedde og finnes ingen hjelp å få. Lang historie, men offentlige instanser evner ikke å hjelpe med traumebehandling uansett hvor høyt jeg skriker.
Er så desperat og redd for at hun skal dø, men blir ikke hørt…. Vet ikke hvem jeg kan kontakte? Som kan høre historien fra A til Å, og gi veiledning? Alt av instanser har vært involvert hele livet hennes, men ingen hjelp…
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.
Det er vondt å høre hva datteren din og du har opplevd og opplever.
Du skriver at offentlige instanser ikke evner å hjelpe. Hvis du ikke har vært i kontakt med et Senter mot incest og seksuelle overgrep, et Nok.- eller SMISO-senter, kan det være verdt å forsøke. Ansatte på et Nok.senter har god erfaring i å snakke med mennesker om overgrep, også pårørende, og de kan lytte og ha gode råd å gi. Sentrene tilbyr ikke behandling, men det kan være de kjenner til hjelpetilbud og/eller behandlere innen både traumer og rus i nærheten av der datteren din/dere bor. Nederst i svaret finner du link til en artikkel hvor du kan lese mer om sentrene og hvordan du kan kontakte et.
Noe du kan vurdere, er å melde fra til fastlegen til datteren din om at du er redd for at hun skal dø. Hvis ikke du vet hvem fastlegen hennes er, kan du spørre om din fastlege kan videreformidle bekymringen du har for datteren din, og at hun ikke får den hjelpen hun trenger. Kanskje legen hennes kan snakke med, og eventuelt henvise henne videre til noen som kan behandle både rusavhengighet og psykiske lidelser. Eksempel på et sted som skal kunne det, er Avdeling Solvold i Stiftelsen Fossum, som gir et spesielt behandlingstilbud for unge med samtidig rusavhengighet og psykiske lidelser (ROP).
Det kan være utfordrende å stå i en situasjon lik den du står i, og viktig at du også får tatt vare på deg selv. Vi håper du har noen som støtter deg slik at du ikke står i dette alene. Skulle du ha behov for å snakke med noen som pårørende, finner du på Helsenorge.no oversikt over tilbud for pårørende innen psykisk helse og rus.
Hvis du/datteren din tenker det er relevant å klage på instanser for ikke å ha tilbydt henne den hjelpen hun har rett til, kan dere finne informasjon om det på Helsetilsynets side om klagerettigheter.
Kort omtale av et Nok.- eller SMISO-senter og hvor du finner oversikt over landets sentre.
Ønsker dere alt godt og at datteren din snart får den hjelpen hun trenger.
Vennlig hilsen
dinutvei.no