Dinutvei.no Logo Nasjonal veiviser
ved vold og overgrep

Ville anmelde voldtekt, og ble «avvist» av politiet. Kan jeg få anmelde?

Dette svaret er over ett år gammelt og kan inneholde utdatert informasjon.

Alder: Ønsker ikke oppgi
Kjønn: dame

Spørsmål

Jeg ble voldtatt som 15 åring. Har fått diagnosen ptsd og vært flere hendelser. Men den gang som 15 åring turte jeg til slutt å gå til politiet. Men ble da «avvist» med at det er ingen biologiske spor da jeg venta for lenge. Og det vil bli henlagt.

Dette har plaget meg i alle år og jeg får ikke fred. Kan jeg ikke få anmelde? Det hadde gjort godt å blitt hørt hos politiet. Og kanskje da hadde han som gjorde dette i det minste fått et brev hvor det hadde stått at han er anmeldt men henlagt pga foreldelse, i det minste. Og enn om det har vært flere saker med han .

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss.

Det er vondt å høre at du ble voldtatt da du var femten, og at du opplevde deg avvist av politiet da du ville anmelde voldtekten. Det er forståelig om det har plaget deg. Du skriver at du har fått ptsd og at det har vært flere hendelser. Vi håper du har fått, eller får, den hjelpen og støtten du har behov for knytta til hendelsene og diagnosen du har fått.

Til spørsmålet ditt om du kan anmelde, så er svaret ja. Straffbare forhold kan man anmelde, og politiet plikter som hovedregel å ta imot anmeldelser. Ønsker du å anmelde voldtekten nå, og uavhengig av om saken skulle bli henlagt, kan du gå til din nærmeste politistasjon å si du vil anmelde en voldtekt. Det er derimot ikke mulig å forutsi hvordan politiet vil vurdere anmeldelsen, og hva som eventuelt vil skje etter at du har levert den.

Ønsker du å få en juridisk vurdering av saken din, også om forholdet er foreldet, kan du undersøke om DIXI Ressurssenter mot voldtekt tilbyr juridisk rådgivning. En annen mulighet, er å kontakte en bistandsadvokat som også kan gi deg råd og være med deg hvis/når du skal anmelde.

Her finner du mer informasjon om DIXI og hvordan du kan ta kontakt. 

Du kan søke etter bistandsadvokat her i oversikten over faste bistandsadvokater fra domstolen.no, eller på Advokatenhjelperdeg.no. Inne på sistnevnte side velger du «Finn Advokat», klikk deretter på «Flere valg» og til slutt «Advokatens rolle». Her velger du bistandsadvokat og du vil få en oversikt over bistandsadvokater i ditt fylke eller kommune. Informerer eventuelt om forholdet det er snakk om og spør om det vil gi deg rett til en gratis samtale.

Ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen
dinutvei.no